Министър Минеков проведе среща с посланика на Корея

Министърът на културата проф. Велислав Минеков прие днес в Министерството на културата посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Ли Хо-шик.

Двамата разговаряха за необходимостта от активизиране на двустранните отношения в областта на културата между страните ни. Съгласиха се, че до момента е имало добри намерения за осъществяване на общи културни инициативи между държавите ни, но те са се забавили значително във времето.

С оглед факта, че Споразумението за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на Република България и на Република Корея е било със срок 2018 г. и не е било подновено до този момент, министър Минеков информира, че е подготвено ново споразумение за периода 2021-2024 г. и се очаква съвсем скоро то да бъде одобрено от Министерски съвет. „Предлагам да го обсъдим, да му дадем ход и да започнем с реализацията на съвместните ни инициативи”, посочи министър Минеков. По думите му документът за сътрудничество ще спомогне за реализиране на обмен на студенти, преподаватели, културни дейци и специалисти в различни области на културата и образованието, ще улесни взаимното представяне на културите на двете страни.

От своя страна Н. Пр. г-н Ли Хо-шик подчерта, че за него културните връзки между Република България и Република Корея са ключови и от приоритетна важност. Изрази съжалението си, че пандемията от Ковид-19 е успяла да повлияе на провеждането на някои събития, но в същото време изрази увереност, че през 2022 г. съвместната ни работа ще е много повече. Той подчерта, че дейността на посолството далеч не е ограничена в София, а се простира и в извънстолични градове като Бургас и Велико Търново. По думите му страната ни е интересна за корейските граждани с това, че има богата история, собствена писменост, както и се намира на централно място на Балканския полуостров. От друга страна, у нас в последните години се генерира жив интерес сред младите хора към K-Pop културата и корейските сериали, придобили световна известност.

Сред предложенията и идеите за сътрудничество, които министър Минеков обсъди с Н. Пр. г-н Ли Хо-шик, бяха обмен на музейни изложби на културно и историческо наследство, обмен на съвременно изкуство, както и на професионални фолклорни състави. Министър Минеков отправи покана в България да развие част от дейността си Корейската фондация за международен обмен, като сподели, че бихме могли да си сътрудничим в областта на опазването на културното наследство.

В края на разговора министър Минеков още веднъж посочи, че вратата му винаги е широко отворена за Н. Пр. г-н Ли Хо-шик и се надява съвместната им работа да продължи, защото културата е най-лесният начин за отваряне на границите.

Тази вечер Софийска градска художествена галерия е домакин на „Звездна корейско-българска музикална вечер“, посветена на дългогодишното приятелство между Република Корея и Република България.

Pin It on Pinterest