Министър Минеков и НСОРБ ще искат по-висок бюджет за култура

Представители на ръководството на Националното сдружение на общините посетиха във вторник Министерството на културата по покана на проф. Велислав Минеков.


  В откровен диалог те обсъдиха проблемите на общинските културни институции и начините за преодоляването им. Представителите на министерството и на общините бяха категорични, че трябва да обединят желанието и усилията си бюджетът за култура да бъде повишен още през 2022 г. „В момента аз съм изнудвач на политическите партии, запътили се към парламента“, заяви по този повод проф. Минеков и даде пример, че преди години бюджетът за култура у нас е бил 1,3%, а днес той е едва 0,6%, за разлика от Португалия и Литва, където е почти 3% и е равен на този за отбрана.   

  Сред засегнатите теми на срещата бяха още тези за дигитализацията на архивите; за модела на работа и финансиране на музеите, общинските театри и читалища, за включването и на общините към инициативата с предложения за промени в Закона за културното наследство, които ще бъдат представени на бъдещия парламент; за дейността и проблемите на доскорошната „държава в държавата“ НИНКН и забавянията на проекти с месеци и дори с години. За последното министърът заяви, че ще предложи рязко увеличение на броя на специалистите на НИНКН за постигане на желаната от всички бързина и ефективност. А като единствен начин за нормализирането на работата на института проф. Минеков вижда той да излезе от Министерството на културата и да се превърне в държавна агенция.
   „Нашата цел номер едно е да покрием съществените щети от пандемията по отношение на културните институти – опери, театри, музеи, галерии и т.н., за да привлечем отново хората в тях. Другата ни голяма цел е дигитализацията“, каза министърът на културата. Той разчита много на очаквани 2,5 милиарда евросредства, голяма част от които ще са насочени към културните институции в страната. „Надяваме се и на 50 милиона по Плана за възстановяване, които да вложим в дигитализацията, която е безкрайно необходима на всички“, добави проф. Минеков.
  От Националното сдружение на общините предложиха ресурсите да бъдат обвързани с развитието на Национална стратегия за културата; да се направи анализ на културните институти и обективна оценка на техния потенциал, както и да се разработят стандарти за работата на музеите и галериите.
  Представителите на Министерството на културата и на Националното сдружение на общините си обещаха да продължат диалога за по-достоен и адекватен бюджет за култура през 2022 г. В същото време те ще търсят заедно не само количество на средствата, а и качество на проектите и на дейността на институтите.
  „Много Ви моля, съберете куража и атакувайте министъра на културата, кметове и други управляващи! Правете го всеки ден, иначе нещата няма да се движат“, призова ги от своя страна проф. Минеков.

Pin It on Pinterest