България

Министър Милошев взе участие в 121-то издание на Празника на Розата в Казанлък

Министърът на туризма Евтим Милошев взе участие в 121-то издание на Празника на Розата в Казанлък, което тази година съвпадна и с Деня на Ботев.

В неделя се състоя пищната кулминация на едномесечния фестивал, посветен на българската роза в сърцето на Долината на розите.

„Това е нещо изключително, виждаме каква емоция и каква енергия има на Празника на розата. Всичко е много впечатляващо“, каза министър Евтим Милошев в Казанлък и посочи, че този ден е един голям празник, тъй като е и Денят на Ботев. След мълчаливото изслушване на сирените за почит, министър Милошев се обърна към множеството с думите:

„Изключително съм щастлив, че днес всички сме заедно – в Деня на розата, в Деня на Ботев и на всички, които отдадоха живота си за тази държава. Днес да празнуваме националния ни символ – розата е преди всичко символ на идентичност, на хилядолетна история, именно тук – в Долината на тракийските царе, в долината на великите цивилизации, в сърцето на света и на България в Деня на българската роза.“ Той допълни, че „държавата стои твърдо зад нашия национален продукт – розовото масло и ние ще продължаваме да отстояваме този безспорен символ на нашата страна.“

По информация на МЗХ в момента в България има регистрирани 2947 производители, които отглеждат роза Дамасцена и роза Алба, като от миналата година насам площите с маслодайна роза са увеличени и са над 50 000 декара.

Събитието протече при огромен интерес, присъстваха хиляди туристи от цял свят, като по информация на Община Казанлък за празничните дни легловата база в града е била изцяло резервирана още през март.

Сред официалните гости бяха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, кметът на Казанлък Галина Стоянова, народни представители, евродепутати, директори на държавни и общински институции, кметове на общини и на населени места, както и арехологът проф. Николай Овчаров. Гости бяха още посланици и представители на почти целия Дипломатически корпус, както и делегации от побратимени на Казанлък градове, от държави като Виетнам, Южна Корея, Китай, Северна Македония, Гърция.

В ранните часове на деня министър Милошев участва в традиционния ритуал „Розобер“ край Казанлък в розовите градини край Крън, където се възпроизвежда част от вековната традиция на Долината на розите.

Най-зрелищната част бе кулминацията, когато по централния булевард 56-та Царица Роза Неделина Неделчева и нейните подгласнички поведоха традиционното карнавално дефиле, което тази година премина под мотото „Прелестите на Долината на розите“, а в него се включиха над 5 хиляди участници, деца, фолклорни състави и гости на пищния фестивал.

В рамките на събитието се провежда Международен фолклорен фестивал в Града на розите, на който състави от побратимени на Казанлък градове показват своя фолклор и обичаи. По време на фестивалните дни гостите имаха възможност да посетят и изложението на вино розе “Rose Wine Expo” в залите на Народно читалище „Искра – 1860“ в Казанлък.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest