България

Министър Милошев: Туризмът е най-добрата дипломация, защото той винаги е свързан с позитивни емоции

Министър Милошев обсъди възможности за сътрудничество в туризма с посланика на Албания в България Инид Мило

„Туризмът е най-добрата дипломация, защото той винаги е свързан с позитивни емоции и хубави спомени. Ние сме изключително впечатлени от постигнатото от Албания в сферата на туризма“, каза министър Евтим Милошев по време на срещата си с Инид Мило, извънреден и пълномощен посланик на Албания в Република България.

„Ние сме тук, за да градим мостове помежду си. Много се радвам, че двустранните ни връзки са изградени на базата на приятелството, взаимно уважение и топли отношения“, подчерта Инид Мило, извънреден и пълномощен посланик на Албания в България. Мило запозна министър Милошев с намерението на страната й и работата за създаване на българо-албанска търговска камара: „Това би създало прекрасни условия за споделяне на добрите практики в областта не само на туризма, но и в икономиката и културата“, изтъкна Мило.

Министър Милошев отбеляза, че България е атрактивна дестинация за албанските туристи, като подчерта, че директна самолетна връзка между София и Тирана би повлияла изключително положително върху туризма и за двете страни. „Въздушната свързаност е базисна цел, която смятам, че е постижима. Не може да сме толкова близо и да минаваме през Виена или още по-далечни дестинации“, коментира министър Милошев.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и участието в съвместни проекти между България и Албания в сферата на морския и културно-историческия туризъм. Посланик Мило призна, че е била изненадана и впечатлена от богатото археологическо и културно наследство на България. „Нашето желание е да продължим работата по създаването на общ интегриран туристически продукт, който да бъде предназначен за задокеанските пазари – САЩ, Канада, Австралия. Догодина страната ни ще вземе участие в международното туристическо изложение в Япония и бихме могли да се кооперираме, защото ние имаме общ продукт – нашата историческа и археологическа база,“ каза проф. Румен Драганов, съветник на министъра на туризма.

По време на срещата бе постигнато съгласие и за организирането на посещение на българска делегация в Албания с участието на представители на бизнеса, по време на което ще бъдат обменени ценен опит и добри практики между експертите от двете страни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest