Министър Маринов: Общата посока на действията на институциите и на обществото е ключова за безопасността на пътя

В Деня на безопасността на движение по пътищата – 29 юни, вътрешният министър участва международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“

„Дискусия в подобен формат е залог за все по-необходимото и неотложно ангажиране на вниманието на обществото и на всеки един от нас към живота и здравето на всички участници в движението. Повод да осмислим поведението си като шофьори, пътници и отговорни граждани, да преценим какво още можем да научим и приложим, за да намалим тежките пътни инциденти, жертвите и ранените“. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов откри международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“.

Събирането ни на този форум е доказателство за сериозното отношение на държавата към проблематиката – отбеляза вътрешният министър в контекста на тревожните данни от статистиката: 6684 тежки пътнотранспортни произшествия, 611 загинали, над 8000 ранени през 2018 г. Въпреки намалението им в сравнение с 2017 г. и полаганите ежедневни усилия в тази посока, това не е резултатът, който всички се стремим. В допълнение резултатите от завишения контрол – над 1,3 млн. наложени наказания за нарушения – показват, че водачите не са достатъчно дисциплинирани и толерантни.

Министерството на вътрешните работи, като институция с правомощия за контрол, през последните две години предприе сериозни стъпки в различните направления на дейност за повече сигурност на пътя, намаляване на травматизма и подобряване на работата, отчете още министър Маринов. Работи се за техническото преоборудване на патрулите. Интегрират се нови камери, създава се възможност и за контрол с видеонаблюдение в градовете. Много ще помогне и създаването на единен център за обработка на нарушенията, за чието обособяване предстои да стартира обществена поръчка. Целта е единно прилагане на политиките и намаляване до минимум на времето за реакция при всяка кризисна ситуация.

Организатор на събитието, което се провежда в Деня на безопасността на движение по пътищата – 29 юни, е Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Във форума участват експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност. Фокус по време на дискусиите са практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата, механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата, българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност.

Настоящата 2019 г. е обявена от Министерски съвет за година на активна работа по опазване на живота и здравето на участниците в движението по пътищата под мотото „Пази семейството си на пътя!“.

Pin It on Pinterest