Министър Кузманов: Спортът е здравето на нацията и аз работя за това той да стане държавна политика

Олимпийските игри в Токио ще се проведат без публика и при ограничени контакти на спортистите.

Много важна е психическата издръжливост на българските спортисти на предстоящата Олимпиада поради рестриктивните мерки, наложени заради пандемията, заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. Според него най-важното е, че е осигурено всичко необходимо за подготовката на нашите олимпийци. „Те заминават здрави и са във форма. Всички, които са пожелали да бъдат ваксинирани, са ваксинирани. В Токио спортистите ни ще бъдат тествани ежедневно“, сподели спортният министър. 
    Повечето от българските състезатели на Игрите в Токио имат рутина и се очаква да се представят добре. „Мисля, че те ще се преборят за медали, дано ни зарадват и следващата среща в това студио да бъде с тях, не с мен. За съжаление, ние изпращаме малка група. Едно време броихме златните медали, после взехме да броим медалите, а сега броим квотите“, каза министър Кузманов. 
    Той изрази своето виждане, че спортът трябва да бъде държавна политика. „Аз си спомням други години, когато спортът беше държавна политика. Моето виждане е, че спортът трябва да стане държавна политика и аз сега работя за това, следващият министър също трябва да продължи да работи в тази посока. Това е разковничето. Много държави се върнаха към системата, която ние имахме преди години – централизирана подготовка и постоянни лагери. А това също има своята цена“, заяви Андрей Кузманов. 
    В отговор на въпрос на водещия министър Кузманов каза, че вътрешните одити на министерството проверяват всички документи, свързани с програмите и сключените договори. Направените констатации до момента са подадени на компетентните органи. 
    „Много се говори за реваншизъм, за „изчегъртване“ и други по-тежки думи. Аз като министър на спорта и като служител на държавата бях длъжен да проверя какво става в това министерство и как става. Проверките и в момента продължават и ще продължат. Разпоредил съм, освен текущите проверки, да се проверят и домакинствата през тази година, включително и на Българската федерация по модерен петобой. Това е наше задължение, проверяваме по закон“, категоричен бе министър Кузманов. 
    Във връзка с финансирането от Министерството на младежта и спорта министър Кузманов посочи, че има правила за финансиране на федерациите през годината, както и за финансиране на домакинствата. По думите му най-важното е да не се допуска субективизъм при разпределението на средствата от държавата. „Всеки трябва да спазва правилата, независимо дали е министър или началник на отдел. Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта и на министъра, трябва да осигурява за всички финансиране по правила,“ каза министър Кузманов. 
    Той информира още, че в момента екип в ММС разработва програма за насърчаване на труда на треньорите на подрастващите, защото треньорът е важният човек, който мотивира децата да спортуват. И треньорът, и учителят по физическо възпитание и спорт завършват висше образование, но учителят има постоянна заплата, а треньорът няма. „Имаме 3660 регистрирани лицензирани клуба в България. Ако може във всеки един от тези клубове да бъде стимулиран чрез Министерството на младежта и спорта поне един треньор с една минимална работна заплата, това също е нещо. Ако стимулираме треньорите, те ще имат интерес да ходят да търсят деца за съответните спортове“, посочи в заключение министър Кузманов.

Pin It on Pinterest