Министър Кузманов се срещна в Токио с министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония

Андрей Кузманов участва в онлайн среща с представители на шестте японски града – домакини (Host Towns) на спортни лагери за подготовка на български олимпийски състезатели

 Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе среща с Коичи Хагиуда – министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, в рамките на посещението си по повод откриването на ХХХІІ Летни олимпийски игри в Токио. Въпреки многото официални гости и министри на откриването на Игрите, Коичи Хагиуда отдели специално внимание и се срещна с министър Кузманов.
     Българският спортен министър пожела успешно провеждане на Летните олимпийски игри и отбеляза усилията на Япония като домакин за организиране на безопасно провеждане на Игрите в условия на пандемия. Министър Кузманов даде висока оценка на традиционно активния и богат спортен, образователен, научен и културен обмен, като изтъкна готовността на българската страна да продължи да задълбочава връзките с Япония в тези области. Той оцени като много важна инициативата на японското правителство Host-Town Initiative за домакинство на подготвителни лагери на български спортисти за Олимпиадата и за задълбочаване на двустранния културен обмен.
     Министър Кузманов открои посещението на президента Румен Радев в Япония през 2019 г. за интронизацията на император Нарухито и визитата на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през 2018 г. и подчерта тяхното значение за развитието на двустранните отношения.
     Българският спортен министър отправи покана към министър Хагиуда за посещение в България, който му благодари и изрази готовност да работи за укрепване на връзките с България. Министър Кузманов поднесе на своя домакин малка пластика на ритон – реплика от Панагюрското съкровище.
     По-рано днес министър Андрей Кузманов проведе онлайн среща с представители на японските градове-домакини (Host Towns) на спортни лагери за подготовка на български олимпийски състезатели. В срещата участваха представители на градовете Мураяма, Ичикава, Окаяма и Мунаката. Министър Кузманов отправи благодарност към градовете-домакини за тяхното гостоприемство и осигуряването на отлични условия на българските спортисти, за да се подготвят за предизвикателствата на Олимпийските игри в Токио. Той изрази своята признателност, че дори в трудните времена на пандемия българските гимнастички, джудисти и състезатели по борба отново са били приети топло.
     Андрей Кузманов подчерта, че България е първата държава, която подписва споразумение с град-домакин още през 2017 г. През последните пет години са организирани много съвместни културни събития, посещения в училища, семинари и др.
Министър Кузманов призова, установените силни връзки на приятелство и сътрудничество с японските градове-домакини да продължат и след Олимпийските игри Токио 2020 и да обхванат повече области – спорт, култура, образование, търговия и икономика, контакти между хората.
      В рамките на срещата министър Кузманов поздрави треньора Петър Касабов и състезателките ни по борба, които се включиха на живо от своя тренировка в гр. Окаяма, и им пожела успех.
Онлайн събитието беше открито от посланик Мариета Арабаджиева, която даде висока оценка на отличното сътрудничество на посолството с градовете-домакини и изрази желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството и след края на Игрите.
     Министър Кузманов връчи почетен плакет на ММС на Н. Пр. Мариета Арабаджиева с благодарност за съдействието на българското посолство в Япония, оказано на нашите олимпийци, които са на Игрите в Токио.

Pin It on Pinterest