Министър Кузманов проведе двустранни срещи в Истанбул

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе срещи със спортни ръководители от Гърция и Молдова.

По време на посещението си в Истанбул за първата среща на министрите, отговарящи за спорт, по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Кузманов разговаря с министъра на образованието, културата и иновациите на Молдова Лилия Поголса и със заместник-министъра на културата и спорта на Гърция Елефтериос Авгенакис. 
    На срещата с представителя на южната ни съседка Андрей Кузманов предложи да бъде възобновен форматът на Балканските игри, за да може регионът да се утвърди като геополитически център на спорта. Тази тема българският спортен министър вече беше засегнал в разговора си с турския си колега д-р Мехмет Мухарем Касапоглу. Елефтериос Авгенакис остана приятно изненадан от този факт, като подчерта, че Гърция планира по-широка дискусия по темата по време на предстоящото й председателство на ПСЮИЕ. Според Кузманов и Авгенакис подобно състезание има потенциала да предложи качествен спортен продукт в страните от региона. Двамата обсъдиха възможността за съвместно изработване на рамката за провеждането на тези игри след среща в София или Атина. По време на разговорите беше заявена готовността на България и Гърция за обмяна на опит с цел подпомагане на по-слабо развитите спортове в двете страни. 
    С министъра на образованието, културата и иновациите на Молдова Лилия Поголоса, която отговаря и за спорта, Андрей Кузманов говори за засилване на отношенията между двете страни в спортния сектор, както и за възможността за обмяна на опит с цел повишаване на качеството на треньорските кадри. Поголоса помоли за съдействие по реализирането на идеята Тараклийският университет „Григорий Цамблак“, в който учи предимно българската диаспора в Молдова, да се преобразува във филиал на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Кузманов пое ангажимента при първа възможност да разговаря по темата с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Pin It on Pinterest