Министър Кузманов награди победителите в Купата на нациите по конен спорт

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов награди призьорите в отборната Купа на нациите по време на Световната купа по конен спорт.

Надпреварата се проведе на конна база “ген. Крум Лекарски” в Божурище. Състезанието, с награден фонд от 139 600 евро, привлече интереса на 180 състезатели с 252 коня от 11 държави. 
    В голямата надпревара за Купата на нациите отборът на България в състав Ивайло Бонев, Антон Дацински, Руслан Петков и Ангел Няголов се нареди на второ място. Българският тим завърши състезанието с 8 наказателни точки. Първата позиция беше за Италия с 4 наказателни точки, а на трето място се нареди Румъния с 8 наказателни точки. 
    По-рано през деня Ангел Няголов с кон Конкордия спечели и надпреварата за Сребърния тур. Друг българин – Милко Кочев с кон Карино остана на третата позиция. 
    Министър Андрей Кузманов поздрави президента на Българската федерация по конен спорт Тодор Гергов и двамата вицепрезиденти на централата д-р Крум Рашков и Петър Чолаков за отличната организация на надпреварата. Тримата разговаряха и за състоянието, в което се намира конният спорт у нас в момента. 
    Най-интригуващата надпревара в четиридневната Световна купа беше наблюдавана и от Н. Пр. Елеонора Митрофанова, която е посланик на Русия в България. Министър Кузманов я поздрави за назначението и й благодари, че е посетила състезанието. Двамата обсъдиха и актуални въпроси от спортния живот в страната ни. 
    Министър Андрей Кузманов награди и призьорите в Гран при за деца, което се проведе след Купата на нациите. Той подкрепи младите български надежди в конния спорт и се запозна с възможностите им. Победителят в състезанието беше определен след бараж между 11 участници. Първото място заслужи унгарецът Родриго Шухай с кон Чако Бой, втора се нареди Алин Язаджъ (Турция) с Аскатано Зет, а трети завърши Петрос Йоргу (Кипър) с Кондор. От родните представители с най-предно класиране завърши Десислава Миланова с кон Казента, която се нареди на осмо място.

Pin It on Pinterest