Министър Кузманов изпрати поздравителен адрес до организаторите, участниците и гостите на ЕП по художествена гимнастика

В Двореца на културата и спорта във Варна беше открито официално Европейското първенство по художествена гимнастика.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до организаторите, участниците и гостите на състезанието. 
    „Страната ни е оставила ярка следа в историята на този спорт с успехите на своите златни момичета, а в последните години се превърна и в дом на състезания от най-висок ранг и еталон за професионализъм при провеждането на домакинства“, се казва в поздравлението от Кузманов. В адреса си министърът изказва своята благодарност към Българска федерация по художествена гимнастика за това, че са превърнали този спорт в един от най-бързо развиващите се в България и че са запалили стотици малки деца да се занимават със спорт, което е и основна цел на Министерството на младежта и спорта. 
    Морската ни столица е домакин на първото Европейско първенство по художествена гимнастика в България, което се провежда от 9 до 13 юни. В надпреварата участие взимат над 300 гимнастички от 37 страни. 
    В първия състезателен ден момичетата от ансамбъл – девойки завоюваха второ място в многобоя със сбор от 65.540 точки. Сребърното отличие на състезателките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова е първо от 2007 година насам и първи медал в многобоя от 2013 г. Първото място спечели отборът на Русия със сбор от 67.800 т., а челната тройка допълва Израел с 63.175 т. 
    Във финалите на отделните уреди българките завоюваха още две сребърни отличия за съчетанията си с топки и ленти.
    В следващите дни от Европейското първенство страната ни ще бъде представена от ансамбъл – жени в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова и индивидуалните ни състезателки Боряна Калейн и Катрин Тасева.

Pin It on Pinterest