Министър Кузманов даде старт на 68-та Международна колоездачна обиколка на България

Министърът на младежта и спорта даде старта на 68-ото издание на Международната колоездачна обиколка на България.

В надпреварата участват над 150 колоездачи от 25 отбора. България е представена от 6 тима. Състезанието ще се проведе от 30 юни до 5 юли. 
    „Обиколката на България е едно от най-старите и престижни състезания в Европа и света, оставило трайни следи в спортната история на колоезденето. През годините на провеждането й редица олимпийски, световни и европейски шампиони от целия свят се включват в надпреварата по българските пътища, което говори за нейната висока значимост на световната колоездачна сцена“, заяви Андрей Кузманов. 
    Министър Кузманов поздрави екипа на Българска федерация колоездене (БФК) за усилията, които полага в развитието на този спорт у нас и изрази увереност, че състезанието ще премине на високо ниво. „Вярвам, че организаторите на надпреварата ще дадат най-доброто от себе си за успешното й провеждане и ще я превърнат в истински празник за любителите на колоезденето. Пожелавам на всички състезатели успешен старт, достойно представяне и незабравими мигове“, каза още спортният министър. 
    Президентът на БФК Драгомир Кузов изказа своята благодарност към спортното министерство за съдействието, оказано при организирането на надпреварата. 
    Международната колоездачна обиколка на България стартира с пролог от 1 км по часовник около храм-паметника „Александър Невски“, на който зрителите имаха възможността да се запознаят с участниците в състезанието. Той беше спечелен от Марцели Богословски (“Мазовше Серце Полски”), който завърши за 1:08 мин. Министър Андрей Кузманов връчи жълтата фланелка на победителя. Челната тройка допълниха Михаел Ашенбрунер и Нийлс ван дер Хуте. През 2021 г. Обиколката на България включва 5 етапа, в рамките на които колоната от колоездачи ще премине през 7 града (София, Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово) и ще изминат близо 800 километра. 
    Първият етап София-Пловдив е с дължина от 178 км и стартира утре (01.07) от площад „Народно събрание“ в 12,15 ч. в столицата. Останалите етапи са: 
    – Пловдив-Троян с дължина 113 км – 2 юли; 
    – Троян-Сливен с дължина 180 км – 3 юли; 
    – Сливен-Бургас с дължина 108 км – 4 юли; 
    – Карнобат-Габрово с дължина 188 км – 5 юли.

Pin It on Pinterest