България

Министър Кръстев се срещна с посланика на Швейцария

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна днес с посланика на Швейцария у нас Н. Пр. Раймунд Фурер.

Двамата потвърдиха отличните двустранни отношения, както и наличието на потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Швейцария в областта на културата.

  Сред обсъдените по време на срещата теми бяха възможностите за активизиране на двупосочния обмен в сферата на съвременните сценични изкуства, киноиндустрията, визуалните изкуства, превод на художествена литература на съвременни автори от двете страни. Министър Кръстев и Н. Пр. Фурер се съгласиха, че от изключителна важност е и подкрепата за развитието на млади и обещаващи български и швейцарски творци, които участват в общи проекти от взаимен интерес. Като добър пример за успешно сътрудничество бе посочен един от най-престижните музикални фестивали за класическа музика у нас -„Алегра“, който успоредно с атрактивната си концертна програма провежда академия с майсторски класове с преподаватели и участници от цял свят, както и партньорството между НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и швейцарската фондация „Геза Анда“, благодарение на което публиката у нас наскоро имаше възможността да се наслади на изпълненията на лауреатите на конкурса на фондацията Михай Берец и Джулиън Тревелиян.

  В края на разговора министър Кръстев благодари на посланик Фурер за специалното му отношение към културата и изрази увереност в ползотворната съвместна работа в тази изключително важна за двустранните ни отношения сфера.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest