България

Министър Кръстев откри Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“

Министърът на културата Кръстю Кръстев откри днес юбилейната 60-а академична година на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в град Пловдив –  единственото извънстолично мултижанрово висше училище по изкуства.

  „Вярвам, че няма по-подходящо място от Античния театър, за да отпразнуваме заедно началото на едно истинско приключение в света на науката и изкуствата. Това тук днес е Вашата отправна точка, но едновременно и бъдещата Ви цел като едно от най-бленуваните места за творческа изява на артистите“, обърна се към студентите министър Кръстев. По думите му изкуството трябва да е достъпно за всеки, защото е основната движеща сила на обществото, а творчеството вдъхновява и обогатява живота със своите различни форми. „Така са вярвали и древните, построили на това място този прекрасен театър под открито небе – открит и гостоприемен към хората“, каза министърът на културата. И допълни: „Вярвам, че възпитаниците на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ са една изключителна инвестиция в бъдещето на България“. Министър Кръстев пожела на студентите да вярват в себе си и в преподавателите си и да помнят, че сцената обича тези, които си вярват, но и могат.

  Слово произнесе и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, а след нея по традиция говори и първокурсник от името на новоприетите студенти. „Като ректор на тази свещена Академия по изкуствата съм дълбоко развълнувана от наследството, което съхранихме и доизградихме, и от бъдещето, което предстои и което предначертаваме“, каза проф. Шекерджиева-Новак. Програмата продължи с концерт на български и чуждестранни преподаватели и студенти от Академията.

  Следобед в Концертната зала на висшето училище в града под тепетата министър Кръстев участва и в кръгла маса на тема: „Култура, образование и бизнес в полза на обществото“ заедно с ректорите на пловдивските висши училища, представители на държавната и местната власт и бизнеса. В рамките на форума се разискват образователните и културните процеси в страната и връзките им с реалния сектор в полза на обществения просперитет.

  „Всъщност културата иска пари за работа. Трябва всички заедно да помислим по този проблем на образованието и културата, за да можем ясно да кажем: трябват ни пари за работа. Може би там някъде трябва да направим нашата корекция в мисленето за самите нас и в артикулирането на нуждата от финансиране на нашата работа.“, коментира по време на дискусията министър Кръстев. „Всяко изкуство и всяко място за изкуство е адски специфично, то е уникално. Не може да има уравниловка за всички“, категоричен бе министър Кръстю Кръстев и добави, че най-важното е да запазим мрежата ни за достъп до културата.

  Сред темите на кръглата маса са: „Бизнес и култура. Създаване на споделено пътуване: Историята на взаимното израстване на бизнес сферата на Пловдив и богатия му културен образ. Извличане на идеи от индустриалната експанзия на града за вдъхновение за бъдещи съвместни начинания“;  „Образование: Сърцето на прогреса. Потенциалът на сътрудничеството между университетите и бизнеса в Пловдив за укрепване на културните инициативи. Интердисциплинарни програми: Преодоляване на пропастта между изкуства, бизнес и техническо образование“ и др.

  АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив е единственото по обхвата на своята мултижанрова палитра от изкуства висше училище в България и единственото извън столицата. Стремежът на всички, обвързани с развитието на Академията, е да опазят и продължат традицията тя да бъде желано място и притегателен център за младите ни дарования. АМТИИ е инициатор за създаването на първия в страната консорциум „Изкуство и образование“, чрез който се създаде свободно и равноправно обединение за свързаност и партньорство на образователни и творчески организации и институции, работещи в полето на изкуствата и образованието по изкуства, за постигане на общи цели. 7 юли 2022 г. е датата, на която АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив се поздрави с изключителните резултати по извънредната програма „Награди за високи постижения на учащи в областта на културата” на Министерство на културата и най-голям брой студенти, отличени със специални награди на Министерството на културата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest