България

Министър Кръстев: Изложбата „Сребърна Тракия“ е доказателство за общата воля на България и РСМ за културно сътрудничество и сближаване

Mинистърът на културата Кръстю Кръстев откри официално заедно с колежката си Бисера Костадиновска-Стойчевска изложбата „Сребърна Тракия“ в Археологическия музей в Скопие.

В официалното откриване участваха председателите на Народното събрание на Република България – Росен Желязков и на Република Северна Македония – Талат Джафери, както и директорите на Археологическия институт с музей при БАН – доц. Христо Попов и на Археологическия музей в Скопие – д-р Славица Бабамова.

Изложбата е прекрасно доказателство за общата воля на двете страни за културно сътрудничество и сближаване, посочи по време на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. „За Министерството на културата бе въпрос на чест да подкрепим осъществяването на този проект, защото материалното културно наследство играе значима роля в създаването, опазването и насърчаването на европейските култура и ценности. А тези изложби са добър повод с общи усилия да демонстрираме богатото археологическо, културно и историческо богатство на Балканите, като направим още по-решителни крачки за неговото международно популяризиране като неделима част от европейското културно наследство“, подчерта той. Убеден съм, че експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди важната роля на историята и изкуството, поставяйки ярка следа в културната карта на Балканите и Европа, добави министър Кръстю Кръстев.

Подобна мащабна археологическа изложба се представя за първи път в съседната ни страна. Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музея. Тя ще гостува на Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 г.

Преди откриването на изложбата министър Кръстю Кръстев проведе двустранна среща с министъра на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска, на която обсъдиха актуалните културни отношения между двете страни, както и възможностите за тяхното развитие. Акцент на срещата, на която присъстваха и заместник-министрите на културата на двете страни – Даим Лучи и Амелия Гешева, бе изложбата „Сребърна Тракия“, за откриването на която в Скопие е делегация от България, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Събеседниците изразиха задоволството си, че сътрудничеството между двете авторитетни институции – археологическите музеи на страните ни, доведе до това споразумение за две големи и значими изложби, които популяризират културата и културното наследство като основна европейска ценност. Освен изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие през следващите години е договорено богатото археологическо културно наследство на Р Северна Македония да бъде представено и в София. Министър Костадиновска-Стойчевска изрази задоволство, че двете министерства поддържат сходни приоритети в културната си политика и по-специално – в областта на опазването на културното наследство, както и насърчаването на дейността на младите хора. Изтъкна се възможността за сътрудничество между сродни институции в двете страни – чрез реализиране на проекти, изследвания, обучения, обмен на експерти и др. Министрите на културата обсъдиха и бъдещото сътрудничество в рамките на ЮНЕСКО, след съвместния успех при вписването „Мартеницата“ в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

В началото на днешната си визита в Скопие министърът на културата Кръстю Кръстев посети заедно с председателя на Народното събрание Росен Желязков Българския културно-информационен център Скопие. Двамата присъстваха на заключително събитие по проект, финансиран по линия на Българската помощ за развитие. 30 деца с увреждания, техните родители и преподаватели получиха ваучери за интернет обучения, съобразени с индивидуалните им потребности.

В Българския културно-информационен център в Скопие министър Кръстев и председателят на НС Росен Желязков присъстваха и на друга инициатива – творческа работилница за деца. С техни рисунки ще бъдат изработени поздравителни картички, които ще бъдат отпечатани и разпространени в рамките на проект, финансиран от Министерството на културата на Република България.

По-рано днес министър Кръстев се поклони заедно с Росен Желязков пред тленните останки на Гоце Делчев на тържествена церемония в двора на църквата „Св. Спас“. Министър Кръстев бе придружаван по време на визитата си в Република Северна Македония от зам.-министъра на културата Амелия Гешева.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest