Министър Кралев: Здравната ни система има потенциал да издържи на натиска

В момента здравната система е напълно готова да поеме разширяването и разрастването на заболяемостта сред нашите сънародници.

Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при гостуването си в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ 1. 
    Кралев изрази мнение, че пълното затваряне на държавата няма да помогне при дифузното разпространение на COVID-19. Според него е изключително важно да бъде съхранена икономиката на държавата. “Всяка страна е избрала своя път. Видя се, че либералните мерки, които наложиха в Швеция не им помогнаха много. В момента дифузното разпространение на болестта там продължава, което показва, че нашето правителство е взело правилното решение. Първи затегнахме мерките, когато трябваше. Това даде шанс на здравната система да се подготви, когато болестта беше все още непозната. Сега лекарите са изключително компетентни и готови да се справят със ситуацията. Локдаунът няма да помогне в случая да се минимизира заболяемостта. Истинският проблем е, че все още няма единен световен протокол за лечение”, заяви Красен Кралев. 
    “Обществото е разделено относно мерките, които трябва да взимаме. Това не е случайно. Опозицията 8 месеца твърдеше, че това е измислено заболяване, че това е световна конспирация, която цели да държи устите на хората затворени. Горяха се маски, президентът с вдигнато юмруче на 3 март честитеше празника на всички, които не вярват в манипулациите за вируси и щамове. Това е безобразие. Именно заради действията през тези няколко месеца се стигна до това мерките да не се спазват. Ако се бяха спазвали всички противоепидемични мерки, които бяха наложени от Министерството на здравеопазването, щетите щяха да бъдат далеч по-малки. Но това недоверие сред населението към сериозността на пандемията, което беше насаждано бавно и методично всеки ден от опозицията и по време на протестите, доведе до тези колебания в българите дали мерките са адекватни. Сега виждаме обратното. Когато се вижда сериозността на заболяването и тръгна дифузното разпространение, се наблюдава изключителна дисциплинираност в хората, които разбраха сериозността на ситуацията”, каза още спортният министър. 
    Той допълни, че все още е рано да се правят прогнози кога ще отшуми пандемията. “Рано е да се правят прогнози, защото тази болест е все още непозната. В момента са по-ясни методите, чрез които да се справим със заболяването. Съгласен съм, че има известни резерви в доболничната помощ, там именно трябва да се концентрираме. Личните лекари трябва да бъдат малко по-подготвени по тази тема и да следват единен протокол в случай на подобно оплакване от страна на техен пациент. Имаме голям брой оздравели, което показва, че лекарите са подготвени и знаят как да се справят със заболяването. Създава се проблем от неразбирането на ролята на болнична и доболнична помощ, защото всеки, който усети, че има проблем търси болничната помощ, но не всеки пациент реално има нужда от такава. Много хора биха могли да се лекуват и вкъщи. Трябва да имаме по-голямо доверие на лекарите”, отбеляза Кралев. 
    Той коментира и политическата обстановка в страната като заяви, че правителството има още много ангажименти, които да бъдат свършени до края на мандата. “Убеден съм, че след 5 месеца нещата ще изглеждат коренно различно от днес. В тази тежка политическа ситуация, в която бяхме поставени с непрекъснатите атаки от страна на опозицията и протестите, които се организираха по време на пандемията, се забеляза известно ерозиране на доверието, но ние все още сме първа политическа сила. Все още доверието към ГЕРБ е огромно. Няма да влизам в детайли кой е организирал протестите и какви са мотивите на тези хора. Аз съм убеден, че през следващите месеци наистина ще се види, че нашето правителство е способно да води България в тези тежки времена. По начина, по който ние ще се справим с пандемията ще проличи готовността на партията и на нашето правителство да дадат заявка за следващ мандат”, каза Кралев. 
    Спортният министър беше категоричен, че ГЕРБ ще се бори за победа на предстоящите парламентарни избори. 
    “Аз мисля, че правителството се справя добре и нямам колебания в това. Най-важният въпрос, който стои пред нас в момента е да преведем държавата и нашия народ през това тежкото изпитание на пандемията. Ако ние се справим, мисля, че напролет нашите сънародници ще ни гласуват доверие. Всичко зависи от върховния суверен, от народа. Каквото реши той, това ще бъде. Но ние сме длъжни да защитим политиките, които сме провеждали през последните години и сме длъжни да се борим за победа на предстоящите избори”, завърши министърът на младежта и спорта.

Pin It on Pinterest