Министър Комитова: Категорично не съм спирала и няма да спирам никакво строителство на пътища

Категорично не съм спирала и няма да спирам никакво строителство на пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в отговор на всеки от 7-те въпроса, които ѝ бяха зададени по време на днешния парламентарен контрол и го заяви ясно в залата пред народните представители. Отговорите на всички въпроси бяха предоставени на депутатите и в писмен вид, в това число договори за обществени поръчки, допълнителни задания, и писма от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министърът обясни, че след направен сериозен анализ е установено колко фирми ремонтират много пътища едновременно и за какви пари. Всички ремонти се възлагат от Агенция „Пътна инфраструктура“ на N на брой фирми през 2019 г. с договори за 60 месеца за текуща поддръжка и ремонт на съответните пътища в съответните области.

Бюджетът на АПИ за този вид дейности за 2021 г. е 382 милиона, гласуван в предишното Народно събрание. А АПИ по тези договори поема ангажименти за над 2 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка, от които 1,5 млрд. лв. трябва да се усвоят тази година, а останалата част – през 2022 г., посочи Виолета Комитова. Тя обясни разминаванията в цифрите с пример с договор за обществена поръчка за 23,76 млн. лв. с ДДС и допълнителни възлагания на обща стойност 295 милиона.

Ясно е, че тези пари ги няма в бюджета за тази година, подчерта регионалният министър и допълни, че са започнати още по-задълбочени проверки, срещи с кметове и с фирми за търсене на решение на въпроса. Установено е, че цяла Българи е разкопана. Започнати са много обекти без финансово обезпечение.

Виолета Комитова заяви, че е против спиране на строителството. Тя обясни, че е необходимо в настоящия бюджет да се осигурят 1,5 млрд. лв. за тази година, защото най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Дълбоко споделям схващането, че всички наши области имат нужда от тези пътища. Няма нужда мен да ме убеждавате, че има нужда от тази инфраструктура. Дълбоко вярвам, че това са пътищата на всички български граждани и че трябва да се намерят пари от бюджета, за да се покрият тези сметки, каза още тя.

Министърът се обърна към народните представители Народното събрание да позволи изменение на Закона за обществените поръчки, защото не може един договор за 20 млн. лв. с допълнителни задания да става 200 млн. лв.

Регионалният министър информира народните представители за етапа на изпълнение и сроковете за завършване на ремонтите по конкретни участъци от републиканската пътна мрежа, за чието изпълнение бяха въпросите към нея. В отговор на въпрос за прекратяване на обществената поръчка за определяне на изпълнител за изработване на технически проект и строителство на Западен обход на град Пазарджик арх. Комитова обясни, че участниците в процедурата са отстранени на етап разглеждане на Техническото предложение, тъй като не отговарят на заложените от Възложителя изисквания. Към момента Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела действия за откриване на нова процедура за избор на изпълнител за проектиране и строителство на Западния околовръстен път на гр. Пазарджик. Обществената поръчка е на етап изготвяне на документация за процедурата за възлагане. Предстои обявяването ѝ в най-кратки срокове.

Седемте въпроса, зададени на арх. Комитова в пленарната зала, се отнасяха най-вече за спрените ремонтни дейности в цялата страна, което се случи след писмо на бившия председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев, уволнен от министъра за това си действие. Само няколко дни след това обаче работата по инфраструктурните обекти беше възобновена, припомни служебният министър.

Pin It on Pinterest