България

Министър Иванов обсъди с НСОРБ възможностите за допълнително финансиране на значими социални проекти

Възможностите за създаване на устойчивост на услугата „Грижа в дома“, за увеличение на цената на един топъл обяд за най-нуждаещите се  и за реализация на проектите за ремонт и модернизация на съществуващите домове за стари хора обсъди министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, който бе гост на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Сред участниците в дискусията бяха също заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Наталия Ефремова и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.


„Министерството на труда и социалната политика ще положи всички усилия да бъде осигурен ресурс от около 47 млн. лв., за да се гарантира изпълнението на процедура „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021 – 2027 до края на 2024 г. Имаме визия за развитието ѝ, за да бъде постигната нейната устойчивост“, увери министър Иванов. По процедурата самотноживеещи хора и хора в невъзможност от самообслужване получават услуги в домашна среда, доставка на храна, лекарства, медицинско обслужване, консултации, рехабилитация. В момента тя се изпълнява от 228 общини. 


Услугата се предоставя последователно вече трети програмен период, като се развива във времето. За периода 2019 – 2024 г. в дейности за подкрепа в дома са инвестирани над 450 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020“ и ПРЧР 2021 – 2027.


Министър Иванов заяви, че ще бъдат предприети действия за обезпечаване на Програмата за храни и основно материално подпомагане (ПХОМП) с допълнителен ресурс в размер на 12,3 млн. лева. „С това стойността на порцията топъл обяд по Програмата ще се повиши от 3,20 лв. на човек на ден до 3.64 лв., а с включени 7% административни разходи и 7% разходи за съпътстващи мерки“ ще достигне общо до 4,15 лв.“, обясни той. Това ще стане възможно чрез прехвърляне на средства от ПРЧР към ПХОМП.  Към момента по процедурата се изпълняват 232 договора с общини и райони на общини, по които подкрепа получават почти 70 000 потребители.

„В момента се извършва оценка на проектите, подадени от 73 общини за строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане на 81 дома за стари хора. В рамките на мандата на служебния кабинет ще направим всичко възможно за по-бързи действия в насока сключване на договорите“, заяви министър Иванов. Наличният бюджет по Плана за възстановяване и устойчивост за финансиране на проектните предложения е 376 млн. лв., съобщи той.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest