Министър Гьоков се срещна с посланика на Израел Йорам Елрон

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се срещна с посланика на Израел в България Йорам Елрон.

Двамата подчертаха добрите взаимоотношения в областта на труда и социалната политика и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес. Основна тема в разговора беше възможността за възобновяване на изпращането на квалифицирани български строителни работници за работа в Израел по действащата Спогодба за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави.

По Спогодбата в периода 2012 г. – 2017 г. са проведени 7 кампании за набиране на кандидати и са одобрени 1165 работници, каза министър Гьоков. Той отчете, че все още има интерес от страна на български строители за работа в Израел.

В срещата участваха още заместник-министър Жулиета Върлякова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ Елена Аврамова и заместник изпълнителният директор на Агенция по заетостта Милена Георгиева.

Министър Гьоков посочи, че в България има недостиг на работна ръка. В същото време безработицата у нас е между 4,5 и 5%, което е под средното равнище за ЕС, добави той. „В момента в България има бум на строителството и интересът на българските строителни работници зависи от атрактивните условия и доброто заплащане“, подчерта министър Гьоков.

Посланикът на Израел в България Йорам Елрон изрази надежда доброто сътрудничество между двете страни да продължи и да се възобнови възможността българските работници отново да могат да работят в Израел.

Pin It on Pinterest