Министър Генчовска участва в откриването на Чешко-български бизнес форум в Прага

В рамките на втория ден от посещението в Чешката република министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“ в Министерството на промишлеността и търговията в Прага.

Първият ни дипломат е част от официалната българска делегация, водена от президента Румен Радев, по покана на президента Милош Земан.

В бизнес форума участие взеха представители на водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

Чешката република е сред водещите 15 търговски партньори на България. В рамките на мащабното събитие беше откроен интересът за двустранно сътрудничество в сектори като иновации, опазване на околната среда, автомобилостроене и здравеопазване, както и за участие на чешки компании в инфраструктурни проекти за рехабилитация, модернизация и изграждане на железопътна инфраструктура в България.

Министър Теодора Генчовска проведе среща и с наши сънародници, които живеят в Чехия. По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души, които популяризират българската култура, традиции и език чрез редица инициативи в партньорство с Българския културен институт в Прага.

В програмата на визитата е включено и посещение на Българското училище „Петър Берон“ в Прага, където през учебната 2021/2022 г. се обучават 127 ученици в 12 паралелки от I до XII клас. През 2018 г. бяха отбелязани 70 години от неговото създаване.

По инициатива на училището през март 2022 г. както чешкото Министерство на образованието, така и украинското посолство в Прага, бяха информирани за готовността БСУ „Д-р Петър Берон“ да предостави възможност за обучение на децата на бежанци от Украйна.

Pin It on Pinterest