Министър Донев: Насърчаването на активния живот на възрастните хора е немислимо без повишаване на доходите им

Насърчаването на активния живот в добро здраве и участието на възрастните хора във всяка сфера на обществения живот е немислимо без повишаване на техните доходи.

С тези думи по повод Международния ден на възрастните хора 1 октомври вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев откри днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Затова усилията на служебното правителство и екипът на Министерството на труда и социалната политика, подкрепени от социалните партньори, бяха  насочени към търсене на решение, което да доведе до трайното увеличение на доходите на възрастните хора.  Макар и отложено във времето, предстоящото преизчисляване на пенсиите от 25 декември чрез увеличаване на тежестта на коефициента за година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35 на сто, задава посоката за действие на редовното правителство, защото възрастните хора в България заслужават достойни и адекватни доходи, подчерта министърът на труда и социалната политика.

Мисията на Международния ден на възрастните хора е да припомни, че уважението и грижата за възрастните са признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество. По-дългият човешки живот е демографска тенденция, която преобръща представата за остаряването. Днешният ден има и задачата да провокира разговор за политиките за възрастните, добави министър Гълъб Донев.

Той акцентира, че правителството работи и за  развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които ще подобрят  качеството на живот и ще добавят спокойствие в дните особено на самотните възрастни.

В заключение министърът на труда и социалната политика призова вместо декларации и обещания днес, да помислим с признателност за своите близки възрастни. Да им подарим вниманието и търпението, с което те ни учеха да бъдем хора. Да изслушаме с благодарност  историята, която съживява спомените им. Да им споделим за нашите успехи, в които те ще разпознаят своите мечти. Защото всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите е важно да останем здраво свързани помежду си, каза министър Гълъб Донев.

Pin It on Pinterest