Министър Донев и посланик Нарахира обсъдиха възможностите за насърчаване на сътрудничеството между България и Япония

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев се срещна с посланика на Япония в България Хироши Нарахира.

Двамата изразиха задоволство от традиционно добрите двустранни отношения и акцентираха върху възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, образованието, културата и спорта. 
Добрите политически контакти между България и Япония създават възможност за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете държави, каза министър Гълъб Донев. В контекста на развитието на икономическите връзки той постави въпроса за подготовка на Спогодба за социална сигурност между България и Япония. Подобен документ би облекчил и насърчил заетостта и трудовата мобилност между двете страни и би осигурил защита на социалните права на техните граждани, подчерта той. Надявам се, че сътрудничеството и обмена на добри практики в областта на труда и социалната политика ще продължи, добави министър Донев.

Посланик Нарахира даде висока оценка на усилията на служебния кабинет за борба с корупцията и реформиране на съдебната системата у нас. Ще продължим да работим в тази посока, устойчиво и с необходимата енергия, за да осигурим спокойна среда за българския бизнес и чуждите инвеститори, заяви министър Донев. Надявам се, че този заряд и темп на работа ще бъдат продължени и от следващото редовно избрано правителство, добави той. 

Акцент в разговора беше и домакинството на японския град Осака на Световното изложение през 2025 г. Посланик Нарахира отправи покана за участие към България и изтъкна предимствата, които това би донесло в дългосрочен план. Министър Гълъб Донев заяви, че оценява възможността страната ни да покаже развитието и новото си лице пред света и добави, че се очаква правителството да вземе решение за участие в Експо 2025 през ноември.

Pin It on Pinterest