България

Министър Цоков участва в заседанието на Съвета на ректорите

СЪЗДАВА СЕ КОНТАКТНА ГРУПА МЕЖДУ МОН И СЪВЕТА НА РЕКТОРИТЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРОМЯНА НА ФИНАНСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Контактна група между Министерството на образованието и науката и Съвета на ректорите ще обсъжда промяна на финансирането в различните научни направления. Това съобщи министър Галин Цоков по време на откриване на заседание на ръководителите на висши училища в България, което се провежда във Варна. В откриването му участие взеха председателят на организацията проф. д-р Миглена Темелкова и ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

„В момента има огромен дисбаланс във финансирането на различните направления и той трябва да бъде преодолян не като се намалява издръжката за желаните специалности, а като се повишат средствата за останалите“, подчерта проф. Цоков. Той даде пример с направление „Педагогика“. „В момента за подготовката на един бъдещ учител университетите получават 2 пъти по-малко средства, отколкото е издръжката на един ученик в училище“, обясни министърът.

В ход са инвестиции за над 200 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития, съобщи проф. Цоков. „В процес на обсъждане е и създаване на отделна национална програма на МОН, по която в следващите години да се заделя целево финансиране и за инвестиции в материалната база на университетите“, каза още той.

Министър Цоков подчерта и че през последните години са се случили редица положителни промени във висшето образование и университетите постоянно повишават качеството си. „Над 2 пъти са се увеличили публикуваните разработки на български учени в най-авторитетните бази данни, а Софийският университет вече е сред тези 4,7% от най-добрите висши училища в света“, обясни министър Цоков и изрази увереност, че и други български университети ще влязат в тази група в близко бъдеще.

България е и сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. „Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона“, коментира министър Цоков и съобщи, че се подготвят мерки за подобряване на рекламата на страната ни в тази област. В тази връзка МОН работи и по електронна система за признаване на дипломите на деца от трети страни и се обмисля създаването на отделна национална програма за обучението на студенти от трети страни.

Близо 80 млн. лв. бяха осигурени от служебното правителство за повишаване на заплащането в университетите, бе припомнено по време на срещата. С тях заплатите на университетските преподаватели нараснаха с 290 лв., а заплащането на заетите в администрацията им – с 12%. Осигурени бяха средства и за повишаване на докторантските стипендии.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest