България

Министър Цоков откри училищна лаборатирия за екология и зелена енергия във Варна

Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той откри в Основно училище „Петко Р. Славейков“ поредната училищна лаборатория. Всяка от тях е в различна област, а във варненската се фокусират върху тема “Екология и зелена енергия”.
“Тези инициативи са много важни за мултиплициране на иновациите в образователната система”, подчерта проф. Цоков. По думите му тяхната цел е да направят устойчиви промени в различни процеси на обучението. “Те показват на практика това, което се случва в образователната ни система и нейната трансформация отдолу нагоре”, каза още министърът.
“Днешното събитие дава и важно послание колко е важно да пазим природата и формирането на отношение на децата към устойчивото развитие”, акцентира проф. Галин Цоков. Според него днешното събитие показва и че иновациите са свързани и независимо каква е темата им те учат децата да работят в екип, да са мотивирани и подчертават новата роля на учителя като ментор и вдъхновител.
По време на откриващото събитие на лабораторията учениците демонстрираха знанията си, свързани с природата и устойчивото развитие. Министър Цоков заедно с кмета на Варна Благомир Коцев наблюдаваха как два ученически отбора се съревноваваха в различни области на знания и ги поздравиха за интереса и постигнатото в тези толкова важни сфери.
По инициатива на министър Цоков за първи път Националната програма „Иновации в действие“ на МОН подкрепя организирането на 5 тематични училищни лаборатории за иновации, които имат за цел чрез съвместна работа в конкретно тематично направление да се разработят и надградят иновативни модели, които да индуцират прилагането им в бъдеще и в други училища. Основно училище „Петко Р. Славейков“, гр. Варна е избрано за домакин на една от тези лаборатории заедно с активното участие на още 10 училища от различни градове по цялата страна. Сред тях са училища от градовете София, Пловдив, Велико Търново, Велинград, Пазарджик, Шумен, Разград, Бургас и Каварна. Те са обединени с общата цел за разработване и внедряване на иновативни образователни модели за опазване на околната среда и устойчиво развитие.
Дейностите в Лабораторията се реализират със съдействието на научното ръководство на Института по океанология “Проф. Фритьоф Нансен” – БАН и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.
Доц. д-р Преслав Пеев, доц. д-р Кремена Стефанова и екип от научни сътрудници от Института по океанология посочват начините за опазване на световните води, а научният екип от ВВМУ разкрива тайните на космическата екология, екологията на Черно море и не на последно място резултатите от дейността на НИК 421 – военният научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest