Министър Борисов: ВУТП носи дигитализацията

Меморандум между Висшето училище по телекомуникации и пощи и Национална компания Индустриални зони дава начало на изключително партньорство между висшето образование и индустрията

„Това е стартът, с който трябва да пробием и да останем на европейско ниво, защото това е университетът, който носи дигитализацията, който създава младите кадри, които могат да влязат в българската икономика и то много силно, който стои зад бъдещото развитие на България. А ние наблягаме на това. Наблягаме на трансофрмацията на българската икономика, наблягаме на инвестициите и иновациите, без тях не може. Затова са важни тези споразумения – за да покажем, че държавата стои зад бизнеса и че това е университетът, който може да ни помогне”, сподели министърът и изтъкна, че политиката на държавата оттук нататък набляга на дигитализацията и посочи ВУТП като водещ партньор в това.

След тези думи на министър Лъчезар Борисов, в присъствието на зам.-министър Стамен Янев и Николай Найденов – съветник в Министерство на икономиката, ректорът на Висше училище по телекомуникации и пощи – проф. д-р Миглена Темелкова и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони – д-р Антоанета Барес подписаха меморандум за сътрудничество в областта не само на обучението, но и на практико-приложните и научно-приложните изследвания в реална производствена среда.

Министър Борисов е посредник в две ключови за Висше училище по телекомуникации и пощи партньорства – с Национална компания индустриални зони и със София тех парк.

При посещението си през февруари, по повод началото на честванията на 140-годишнината на Висшето училище по телекомуникации и пощи, икономическият министър обеща развитието на високотехнологична икономика, базирана на реално сътрудничество между държавни компании и държавни висши училища. Споразумението е факт броени дни след направената заявка.

„Предвиждаме 415 милиона лева за индустриални зони през следващите години. Това е подписано и е факт чрез плана за възстановяване и устойчивост. Извън това, за нас тази колаборация е много важна, защото тя помага значимо на българската икономика. Ние се противопоставяме на всичко, което може да убие българските таланти. Това е политиката на Министерството на икономиката. Ние сме с вас!”, каза още Лъчезар Борисов.

Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони д-р Антоанета Барес сподели, че това компанията е отворена за ключови партньорства, които носят принадена стойност за българската икономика и нейното развитие. „Това споразумение дава възможност вие да давате кадрите, от които се нуждае бизнеса. А от друга страна се дава

възможност на бизнеса да участва в работата ви и да ви помага, да ви

спонсорира, да наема студенти на стажове и практики. Това, което

поставихме като цели занапред – майсторските класове, срещите между

бизнеса и университета, е едно добро начало на нашето партньорство.” – каза още тя.

„Ние сме част от българското образователно пространство и допринасяме за кадрите в българската икономика, но предизвикателствата на дигитализацията, които възникват, откакто се говори за Индустрия 4.0, както и навлизащата Индустрия 5.0, налагат да изпреварим събитията и да бъдем визионери, създавайки кадрите на бъдещето. Благодарим на Вас, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е партньор на не една държавна фирма и можем да бъдем флагманите, които ще наложат един нов модел, подобряващ релацията между бизнеса и науката. Това, което се случва сега е една добра новина за българското образование и българската икономика”, изтъкна още проф. Темелкова.

Pin It on Pinterest