Министър Борисов: Висшето училище по телекомуникации и пощи се превръща в едно от най-важните в страната

Министърът и заместник министърът на икономическото ведомство откриха честванията по повод 140 години Висше училище по телекомуникации и пощи.

„Искам да Ви поздравя за празника! За мен е чест да присъствам във висше училище, създадено преди 140 години с указ на княз Александър Батенберг“, каза министър Лъчезар Борисов при посещението си във Висше училище по телекомуникации и пощи. „През изминалата година държавата положи изключителни усилия и включи всички ресурси за справяне с COVID-19 кризата. Спокойно мога да кажа, че индустрията се крепи на Вашите кадри.“, сподели още икономист номер едно в държавата, като изтъкна, че според изчисленията на министерството, България би трябвало да излезе от създалата се кризисна ситуация с много добри макромикономически показатели.

Ректорът на ВУТП – проф. д-р Миглена Темелкова запозна министър Лъчезар Борисов, зам.-министър Яна Топалова и съветникът в министерството Николай Найденов с материалната база и иновативното развитие на висшето училище през изминалите две години. Сред основните акценти на срещата между министъра на икономиката и неговия екип и ректора на висшето училище бяха икономическите фактори за развитие на висшето образование в България и механизмите за стимулиране на науката в полза на иновативна и конкурентоспособна икономика, както и пазара на труда за завършилите специалности в сферата на комуникациите и сигурността.

Преподаватели и докторанти демонстрираха синхронен мултимедиен метод за преподаване присъствено и он-лайн в реално време и едновременно в две аудитории при споделени между тях звук и картина. Сред иновативните достижения на Висшето училище по телекомуникации и пощи са системата за мониторинг, видеоконтрол и сигурност, а като иновативен и нетрадиционен метод в преподаването, министърът наблюдава демонстрация на кибер заплахи и механизми за справяне с тях в интернет пространството.

„Всички лаборатории в нашето висше училище са оборудвани от едни от най-големите ИТ и телекомуникационни глобални компании. Експерти от практиката водят практическите занятия при нас, а голяма част от практическите упражнения са изнесени в реалната производствена и бизнес среда на фирмите – партньори. Това прави студентите ни подготвени за изискванията на пазара на труда. Нещо повече – 88% от тях работят още от студентската скамейка.“ – разказа проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на висшето училище.  

 „Сътрудничеството на образованието с бизнеса е изключително важен показател, а вие положително го изпълвате. Вие сте най-бързо развиващото се иновативно висше училище у нас.“, изрази впечатлението си Лъчезар Борисов при вида на високотехнологичните лаборатории.

Министърът изненадващо обяви две нови партньорства за Висшето училище по телекомуникации и пощи, които ще бъдат реализирани в най-кратък срок – с Тракия икономическа зона – един от най-големите икономически проекти в България и с Национална компания индустриални зони (НКИЗ ЕАД). Благодарение на тези огромни стратегически съдружия, Висшето училище по телекомуникации и пощи ще може да предостави практика на своите студенти при едни от най-големите лидери на пазара на труда.

„Обучението ни в реална среда е нещо много рядко, на което се радваме тук. Искаме да споделим, че по време на Ковид-кризата и започналото обучение в електронна среда, всички в нашето висше училище се справиха така, че днес със сигурност можем да кажем, че то по нищо не отстъпва на присъственото.“ – споделиха студентите от специалност „Софтуерно проектиране“. 

Визитата на ръководния екип в икономическото министерство слага началото на палитра от събития, посветени на 140-тата годишнина от създаването на Държавното телеграфопощенско училище, чийто правоприемник е Висше училище по телекомуникации и пощи.

Pin It on Pinterest