България

Министър Богданов: Влизането на България в Шенгени еврозоната ще е ключово за региона и за целия ЕС

Влизането на България в Шенгенското пространство и приемането й в еврозоната ще е ключов момент както за двустранната търговия със съседни страни, така и за целия ЕС. Това e един от акцентите в интервю на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за гръцката информационна агенция ANA-MPA.

Богдан Богданов очаква през следващите години експоненциален растеж на двустранната търговия между Гърция и България.

По думите му членството ни в Шенген  ще освободи трафика по границите и ще даде тласък на развитието на двустранните отношения, както и подобряване на транспортната свързаност и развитието на логистичната инфраструктура. „Усилията, положени от нашето правителство, България да бъде включена в Шенгенската зона, да се надяваме до края на 2023г., ще бъдат ключов момент за по-нататъшното икономическо развитие в региона“, изтъква той.

Пред ANA-MPA той акцентира на добрите възможности на България и Гърция за двустранни инвестиции. 

„През първите осем месеца на 2023 г. видяхме гръцките инвестиции в България да се увеличат значително до над 300 млн. евро, но виждаме и много български предприемачи, които се интересуват от инвестиции в Гърция. Така че в близко бъдеще виждаме, че значението на нашите отношения ще бъде допълнително укрепено и това ще бъде важно не само за нашите две страни, но и за стабилността на Югоизточна Европа като цяло“, уточнява министърът на икономиката и индустрията.

Министърът коментира българо-гръцките отношения от Солун, където се провежда 87-мият Солунски международен панаир, на който страната ни е почетен гост. 

„За нас е истинска чест да бъдем почетната страна на Панаира не само защото Гърция е един от основните ни търговски партньори, но и защото сме достигнали важен етап на политическо и икономическо развитие и нашите две страни имат много ползотворно сътрудничество в най-различни области“, обяви министърът. Той допълни, че очаква по време на Солунския международен панаир от 9- ти до 17- ти септември  да бъдат обсъдени стратегически области на сътрудничество като инфраструктура, енергетика и търговия.  

Според  Богданов  основен приоритет на българското участие е да представи на Международния панаир едно ново лице на България, една нова визия, която включва сферите на високите технологии, иновациите и образованието. Това е и в основата на националния ни павилион, посочва той и допълва, че на Панаира участват и важни компании от сектори като строителство, енергетика, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и електрическа мобилност. 

Пред гръцката медия  Богданов представи двата важни стратегически проекта на България, които показват новото технологично лице на страната ни. Става дума за програма за изстрелване на наносателити в Космоса, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации, насочени към мониторинг и превенции от бедствия и аварии.

Другата е първата в Европа българска компания, която получи официално одобрение за автономни товарниполети с дронове, които ще започнат от тази година, именно на територията на Гърция.

Двата проекта бяха презентирани на българския щанд в Солун.

Министърът на икономиката и индустрията разказа, че е планирано програмата за наносателити да стартира през 2025 г., като тя ще може да се използва за управление на природни бедствия и за ранно предупреждение и превенция на последиците от климатични явления,  като опустошителните наводнения от миналата седмица в Гърция и България.

Компанията за автономни полети с товарни дронове ще започне революционните си карго полети от Гърция, стана ясно още от думите на Богдан Богданов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest