Министър Белчев: Фокусът ни през следващите години ще бъде върху декарбонизация и развитие на икономиката чрез финансиране на иновации

Министърът на финансите Валери Белчев представи възможностите за развитие и ролята на държавата в процесите по модернизация на бизнес средата по време на национален форум, посветен на транспортната свързаност и развитието на регионите в Северна България.

Събитието се проведе в гр. Русе по инициатива на областния управител Борислав Българинов.

Фокусът на срещата беше не само върху подобряването на транспортната и логистична инфраструктура в Северна България, дискутирани бяха и стратегически проекти за строеж на магистрални пътища и обновяване на ВиК мрежи на големи селища.

Министър Валери Белчев обърна внимание, че усилията през следващите години ще бъдат с фокус върху декарбонизация и развитие на икономиката чрез финансиране на иновации, като всички трябва да са готови да посрещнат и да се възползват от новите възможности както на държавно, така и на местно ниво.

По време на дискусиите с бизнеса и представителите на общините бяха набелязани конкретни дългосрочни цели за намаляване на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на страната.

Малки общини от региона обърнаха внимание, че нямат административен капацитет, за да подготвят проектите си на необходимото ниво. Те настояват за унифицирани правила и процедури, които да им помогнат да получават европейско финансиране. „Темата за обществените поръчки е  важна. Всеки от нас осъзнава, че има необходимост от много дълбока реформа на закона, свързан с тях. Надявам се след свикването на нов парламент промените в тази нормативна уредба да станат възможни“, почерта финансовият министър.

В националния форум взеха участие и министрите на икономиката Даниела Везиева, на регионалното развитие Виолета Комитова и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велчева.

Pin It on Pinterest