Министър Банов с поздрав по повод Международния ден на книгата и авторското право

Министърът на културата Боил Банов отправи поздрав към писателската и читателската общност в страната по повод Международния ден на книгата и авторското право, който отбелязваме традиционно на 23 април.


   Ето какво се казва в приветствието на министър Банов:

 Уважаеми госпожи и господа,

За мен е чест да Ви приветствам по повод Международния ден на книгата и авторското право! 
През 1995 г. на Генералната конференция на ЮНЕСКО се взема решение на 23 април да отдаваме почит в световен мащаб на авторите и техните книги. Дълбоко вярвам обаче, че ако искаме да оползотворим максимално възможностите и истинската сила на писаното слово, следва да почитаме и прочитаме книгите всеки ден. Затова и със своите програми за подкрепа Министерството на културата продължава политиките си в подкрепа на българското книгоиздаване и популяризиране на необходимостта и ползата от четенето – и в настоящата година са действащи утвърдените вече програми „Помощ за книгата” и „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, а за първи път се реализира и изцяло новосъздадената програма за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата, като заложените за тази година средства в бюджетната програма за подпомагане развитието на българския книжен сектор, библиотеки и читалища са увеличени на общо 9 205 200 лв.
Изказвам огромната си признателност към цялата общност от професионалисти, благодарение на които книгите са в живота ни, помагайки ни да го осмисляме по-лесно. Не бихме могли да си представим българската култура без талантливите ни автори – писатели и илюстратори. Или без коректорите и редакторите, работещите в издателствата, в книгоразпространението, в библиотеките и читалищата. Разчитаме и на преподавателите ни, които с онзи първи възрожденски плам не спират да отглеждат мислещи и любознателни личности в една ера на предизвикателства – тази на информационните технологии, социалните мрежи и електронните книги.
Благодаря на всички Вас, които продължавате да работите и в извънредните условия на световната пандемия от Ковид-19, за да правите възможно децата ни да четат и да осмислят огромното значение на книгата. Надявам се, че освен все повече читателски инициативи и читатели, всеки ден тя печели и много нови приятели, които уважават авторските права на нейните създатели. 
Добре е да помним, че всяка закупена от нас книга е начинът да могат да се появяват още много книги след нея. Защото книгата е повече от най-добрият подарък, който можем да получим – тя е истински безценен дар, който остава с нас завинаги.

Честит празник!

Pin It on Pinterest