Министър Банов проведе разговор с министъра на културата и развитието на знанието на ОАЕ

Двамата министри договориха нов проект за сътрудничество в областта на книгоиздаването и превода

  Министърът на културата Боил Банов проведе видеоконферентна среща с министъра на културата и развитието на знанието на Обединените арабски емирства Н. Пр. Нура бинт Мохамед Ал Кааби.
  Министър Банов и министър Ал Кааби представиха визиите си за развитие на културата по време и след кризата, причинена от COVID-19, като споделиха и опит за това как всяка от страните ни се справя с предизвикателствата и мерките, които предприема. Те се съгласиха, че ако ситуацията продължи по-дълго време, трябва да се намери общо решение как да се подкрепят творците, как да се защитят техните права, както и как да се прилагат нови възможности за популяризирането на културата и изкуството в национален и международен план.
  Министър Банов изказа мнение, че сътрудничеството между двете страни дори в извънредната ситуация може да продължи да се развива. По време на срещата той предложи стартирането на съвместна онлайн инициатива за популяризирането на преводна литература, както и да бъде издаден поетичен алманах  на български и арабски език, представящ творчеството на автори от двете страни, чието представяне да се състои и в интернет. Идеята бе приета със задоволство от министър Ал Кааби. Тя подчерта, че са важни реалните действия и че в нейно лице България и българското Министерство на културата винаги ще имат приятел и съмишленик.
  Двамата министри изразиха надежда, че благодарение на предприетите своевременни мерки от двете страни кризисното положение скоро ще отмине и пълноценният диалог между България и ОАЕ ще бъде напълно възстановен. Министър Банов поднови поканата си към Н. Пр. Ал Кааби да посети нашата страна след края на извънредното положение, която бе приета с благодарност.

Pin It on Pinterest