Министър Банов: Културният сектор е подсигурен, а заплатите на творците са гарантирани

В сряда предстои видеоконферентна среща на министрите на културата на Европа, на която ще бъдат обсъдени още работещи механизми, с които ще се защити възможността на артистите да продължават да правят изкуство и секторът да се възстанови възможно по-бързо след отминаването на кризата.

Това увери министърът на културата Боил Банов днес в предването „Лице в лице“ на бТВ.
  Министър Банов поясни, че за времето на извънредното положение, а и известно време след това, за държавните културни институти ще бъде осигурена субсидия, гарантираща разходите за персонал. Това означава, че всички артисти в държавни културни институти могат да бъдат спокойни за заплатите си дори във времето, когато сцените са затворени. „Не можем да допуснем артисти да излизат в неплатен отпуск“, категоричен бе министърът на културата. По думите му сега творците могат да подготвят част от ролите или репертоара си вкъщи. Той изрази увереност, че на предстоящия Министерски съвет в сряда правителството ще подкрепи това предложение.
  Държавата мисли и за творците на свободна практика, както и за самоосигуряващите се, подчерта министърът. Той припомни, че досега са проведени вече две срещи с широк кръг представители на независимите изкуства, частния и неправителствения културен сектор, като в сряда предстои нова. Към момента те могат да се възползват от безлихвени кредити с голяма отсрочка, а след срещата с министрите на културата на Европа, която също е в сряда, министър Банов изрази увереност, че ще бъдат изведени и още мерки в подкрепа на свободните артисти. По думите му в България те не са толкова много, както на Стария континент, но са много важни за страната ни. Правителството стои зад културата и ще помогне, подчерта Банов. Той заяви, че Министерството на културата има и дългосрочна визия за подпомагане на сектора с различни програми, като един от вариантите е пренасочване на средства, определени по програма „Мобилност“, както и на европейски средства. „За нас е важно да подкрепим живия творец тук и сега“, подчерта Банов, за когото е важно да чуе и мнението на европейските си колеги по отношение на това какви общи решения биха могли да се намерят. Той коментира, че ударът е тежък, но изрази своята непоколебимост, че страната ни ще се справи. „Нацията ни е показала, че трудностите само я мотивират. Затова и изкуството предполага да гледаме напред, а за завръщането на публиката в салоните ще работим всички заедно“, посочи още министър Банов.
  Целия разговор по бТВ можете да гледате тук.

Pin It on Pinterest