Министър Банов: Европейска столица на културата е дългосрочен проект

През изминалата година поставихме само началото, един позитивен старт и постижение за културата на България, на Европа и на света.

Сега предстои сериозна работа и от всички нас зависи устойчивостта на този проект и той да продължи във времето. След години съм убеден, че ще носи добавена стойност в развитието на нашия дух и култура. Всичко се случва, когато хората са обединени“. С тези думи  министърът на културата Боил Банов се включи в церемонията по предаване на титлата „Европейска столица на културата“ от Пловдив на Голуей (Ирландия) и Риека (Хърватска). Събитието в Дом на културата „Борис Христов“ откриха домакините – кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Пламен Панов посрещнаха партньори, представители на изпълнителната и местната власт, дипломатическия корпус, гости от семейството на европейските столици и част от екипите, работили по проекта през годините.

   Пловдив предаде своето послание към носителите на титлата за 2020-а година под формата на пластики, които обединяват мотото на „Пловдив 2019“ и на които е изписано: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. Двата символа са изработени от парче сиенитна скала от пловдивския художник Атанас Хранов.

   Точно 365 дни след официалното откриване на първата в България Европейска столица на културата гостите и зритeлите на тържествената вечер, които имаха възможност да я проследят на живо чрез онлайн платформите, си припомнихме едни от най-значимите моменти и мащабни събития през годината – емблематичните фестивали Opera open, Plovdiv Jazz Fest, Hills of Rock, Лятно кино в парка, Фестивалa на светлините, също и инициативите за създаването на първия градски шрифт, работата с читалищата, международните изложби, отбелязването на годишнината от падането на Берлинската стена и стотици други събития, които ще останат в културната история на града. Пловдив е бил сцена на повече от 900 културни събития, 4600 артисти са посетили града на тепетата по време на домакинството му, 2 милиарда души са гледали чрез преките излъчвания събития от културния календар.

   Церемонията беше съпроводена от музиката на Годишните времена на Вивалди, като спектакълът беше поверен на екипа на Държавна опера – Пловдив. Специално за церемонията в родната си страна се завърна виртуозната цигуларка Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, носителка на първа награда от престижния конкурс „Карл Нилсен“ в Дания, свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapel.

   В тържествeната програма се включиха възпитаници от три от училищата по изкуствата към Министерството на културата в града – Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

   Гостите имаха възможността да се насладят на изпълнения на виртуозната цигуларка Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, носителка на първа награда от престижния конкурс „Карл Нилсен“ в Дания; Камерен хор на Опера Пловдив под диригенството на местро Диан Чобанов с концертмайстор Виеслав Новак; Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, солисти – Светлана Иванова, Вера Гиргинова и Димитър Панайотов – тромпет; младия цигулар от музикално училище „Добрин Петков“ Виктор Василев; балетистите Петя Колева и Стефан Вучков. Сценографията на спекталъла бе дело на Николина Костова-Богданова.

Pin It on Pinterest