Министър Балтова присъства на официалното представяне в УНСС на проекта „Чудесата на България – дигитални маршрути“

Министърът на туризма доц. Стела Балтова присъства на официалното представяне на проекта „Чудесата на България – дигитални маршрути“, съвместна инициатива на УНСС и фондация „Чудесата на България“.

В приветствие към университетската общност и гостите на събитието министър Балтова подчерта значението на богатото ни културното наследство като уникален и незаменим ресурс за развитието на туризма, въпреки предизвикателствата пред него.

„Информацията остава стратегически най-важният инструмент за развитието на една толкова конкурентна индустрия като туризма, а световната пандемия смени нагласите и показа как само за няколко седмици иновациите и дигитализацията отбелязаха напредък, който би отнел години при други обстоятелства“, посочи министър Балтова. Културата и историята на България могат да я превърнат в целогодишна туристическа дестинация, а културният туризъм е основен приоритет за институцията от самото й създаване.

Сред гостите беше Н.В. Симеон Сакскобургготски в качеството му на специален посланик на Световната организация по туризъм. Той призова всички да прегърнат каузата България да покаже огромния си потенциал и да се превърне в център на културния туризъм в Европа.

Новият проект, събрал целия интелектуален и творчески потенциал на УНСС, беше представен от неговия ректор Димитър Димитров. Задачата – разработването на интерактивната карта „Чудесата на България“, цели да покаже богатото културно-историческото наследство по съвременен дигитален начин, което е и в основата на Зeления европейски пакт. Ако до момента задачата е била възстановяването на културното наследство, то сега с помощта на интерактивната карта, която ще бъде качена в информационния облак, като част от новата програма на Европейската комисия за дигитализиране на културното наследство, това съхранено наследство ще бъде пренесено в бъдещето. По този начин обектите ще бъдат по-лесно популяризирани, особено за младите хора, както и ще се увеличи броят на туристите във вътрешността на страната, което е част от дългосрочната Национална стратегия за представяне на България като целогодишна туристическа дестинация.

Pin It on Pinterest