Министър Ангелкова: Концесионерът на плаж Перла ще бъде санкциониран за автомобил на плажа

Обмислят се и законови промени по отношение на водните коридори

Направихме цялостна проверка на морски плаж Перла. Освен недопустимото влизане с джип на пясъка, констатирахме и други неспазвания на задължителните дейности по договора. На ивицата липсват достатъчно спасители, като броят им не съответства на одобрената схема за водно спасяване. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии в Приморско, след като след нейно разпореждане експерти на Министерството на туризма направиха пълна инспекция на място на плаж Перла. Тя обясни, че и за двете нарушения концесионерът ще бъде санкциониран.

Категорично не може да има каквито и да било автомобили на плажа и тук глобата за концесионера е около 6 хил. лв., посочи министърът и уточни, че при повторно нарушение договорът за стопанисване ще бъде прекратен още в края на сезона. Тя определи като сериозно нарушение ситуацията с джипа във  водата и гарантира, че и в бъдеще туристическата администрация ще е безкомпромисна в подобни случаи. 

Ще обмислим и ако се налага готови сме спешно да предложим специални законодателни промени по отношение на водните коридори, за да не се допускат по никакъв начин превозни средства на територията на морския плаж, информира министър Ангелкова.  Концесионерът е длъжен да следи това и да информира министерството при нарушения, което в случая не е направено. На ивицата има 3 водни коридора и ако е необходимо стопанинът ще си засили вниманието в тази част на плажа, категорична бе министърът.

Министерството на туризма е информирало МВР за случая и ще бъде направена необходимата проверка на нарушителя, по компетентност властите ще решат каква да е санкцията за него, обясни министър Ангелкова. Тя допълни още, че министерството отговаря за контрола на морските плажове и следи дейността на концесионерите и наемателите и изисква от тях правилата да бъдат спазвани.

Общо 149 морски плажа са проверени от началото на сезона. В момента се правят геодезически заснемания, които да установят точно спазване на изискването за 50/50 свободна и платена зона на плажовете. Проверяват се и преместваемите обекти да заемат разрешените площи.

Pin It on Pinterest