Министъ Минеков проведе среща с посланика на Алжир

Министърът на културата проф. Велислав Минеков  се срещна днес с посланика на Алжир в София Н. Пр. г-жа Латифа Беназза.

От българска страна в разговора участваха началникът на политическия кабинет на министъра доц. д-р Борис Данаилов и началникът на отдел „Международни дейности” във ведомството д-р Петър Миладинов.

По време на разговора министър Минеков и Н. Пр. Беназза потвърдиха високото ниво на двустранните ни отношения и взаимната симпатия между народите на България и Алжир. Двамата констатираха известно забавяне на отношенията в областта на културата, като отчетоха, че в доста голяма степен за това е допринесла и пандемията от Ковид-19.
„Нашето твърдо желание е за засилване на културния обмен, вярвам, че можем да направим много повече от осъщественото до момента”, посочи министър Минеков и припомни успешно проведените през 2013 г. Дни на Алжирската култура в България.  Н. Пр. Беназза изрази съгласие, като предложи страната ни на свой ред да гостува с Дни на българската култура в Алжир. Тя информира министъра, че след изтичането на предишното споразумение за културно сътрудничество между страните ни, е необходимо да има нов нормативен акт, на който да стъпи по-нататъшната ни съвместна дейност. В тази връзка е представен нов проект на Меморандум за сътрудничество на българската страна. Н. Пр. Беназза изрази надежда, че министър Минеков ще има възможност да се запознае с проекта и след като той бъде съгласуван, би могло да се пристъпи към подписването му.
Министър Минеков изрази намерение това да се случи в кратки срокове, а също и надежда, че благодарение на ваксинацията пандемията от Ковид-19 ще приключи в близкото бъдеще, във връзка с което предлага първите съвместни събития да се планират за пролетта на 2022 г. По отношение на ваксинационната кампания в страната ни той сподели, че при работещите в държавните културни институти е постигнато много добро ваксинационно покритие, почти 4 пъти по-високо, отколкото общото на национално ниво.
Н. Пр. Беназза изказа благодарност към екипа на Министерството на културата за добрия диалог и за помощта при организирането на културни прояви по времето на нейния мандат, който е в края си.
В края на срещата министър Минеков и Н. Пр. Беназза се обединиха около тезата, че Алжир и България ще продължат да се стремят към отключване на пълния потенциал на сътрудничеството и партньорството в културата, която на свой ред като ключов сектор ще разкрие много възможности за развитието и на други сектори в интерес на двата народа и в съответствие с очакванията на двете страни.

Pin It on Pinterest