България

Мария Габриел: За България интеграцията на Западните Балкани стои високо в дневния ред на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва във форума „ЕС среща Балканите“.

Организатори на събитието бяха членът на Европейския парламент Илхан Кючюк, президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси и изпълнителният директор на Европейския либерален форум

Алва Фин, които откриха конференцията. С ключово изказване се включиха Мария Габриел и европейският комисар по политиката на съседство и разширяване Оливер Вархеи, а с видеобръщение – председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Събитието е посветено на стратегията на ЕС към региона на Балканите. Организирано е от Европейския либерален форум, с подкрепата на “Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България, както и с подкрепата на Министерството на външните работи.

„Западните Балкани са неразделна част от Европа и заемат важно място в политическия дневен ред на ЕС. България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция към Европейския съюз. Сложната геополитическа ситуация и глобалните предизвикателства подлагат на риск европейската и световна сигурност. Повече от всякога се откроява значението на стратегическото партньорство между ЕС и Западните Балкани. Интеграцията и солидарността са отговор на заплахите за мира и сигурността“, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът наблегна на необходимостта да се продължи придържането към принципа на напредък според собствените заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката на разширяване. „Важно е да намерим баланс между отговора на геополитическите рискове и пълноценното изпълнение на необходимите условия“, добави Габриел.

Със заключенията си от декември 2023г. европейските лидери потвърдиха готовността на ЕС да направи следващата крачка в интеграционния процес и официално да открие преговорите с Република Северна Македония, щом страната изпълни ангажимента си за конституционна промяна. На 21 март 2024г. Европейският съвет взе историческо за Босна и Херцеговина решение за начало на преговори за присъединяване. Мария Габриел постави акцент и върху напредъка на процеса на скрийнинг с Албания през изминалата година и постигнатите резултати в първите месеци от мандата на новото правителство на Черна гора. Вицепремиерът заяви също, че постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността на целия регион. Акцент бе поставен и върху активизирането на отношенията между ЕС и Турция в области като търговия, климат, иновации, контакти между хората.

„България работи за сближаване и още по-силна свързаност между Западните Балкани и Европейския съюз – от енергийна, транспортна и цифрова до свързаност между хората и повече възможности за младите в сферата на образованието и науката. Важно е да дадем повече видимост на проектите, осъщестяващи контакт между хората, на успешните партньорства и общите инициативи“, заключи Мария Габриел.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest