България

Мария Габриел: С България Шенген е по-силен

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в официална церемония на Летище София, с която бе отбелязано влизането на България в Шенгенското пространство.

В събитието се включиха премиерът на Република България акад. Николай Денков, ръководителят на Представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и главният изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро.

„Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници е исторически момент. Заедно показваме какво означава сигурност чрез сътрудничество. България става част от общност на милиони хора, пътуващи свободно, с ползи, за бизнеса, туризма и културния обмен. Това е резултат, постигнат с обединени усилия и обща работа. България вече не е само наблюдател на дебатите, свързани с добре функциониращ Шенген. България е част от държавите, задаващи посока и със своя опит допринасящи за бъдещето на Шенген и сигурността на гражданите“, заяви Мария Габриел.

Тя изказа благодарност към българските правителства, Народно събрание и гранична полиция, които са работили последователно за напредъка по този важен национален приоритет. Вицепремиерът благодари също така на Европейската комисия, на Испанското и Белгийското председателство и на държавите членки за подкрепата, и на Нидерландия и Австрия за конструктивните дискусии.

„С България Шенген е по-силен. Показахме и ще продължим да доказваме, че България има ключова роля и полага системни усилия за защита на външните граници на ЕС в тясно сътрудничество с всички съседни държави и агенции на ЕС. Пожелавам успех в постигането и на крайната цел за последващото отпадане на контрола и по сухопътните граници“, заключи Мария Габриел.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest