Лаура Кьовеши: На Гешев няма да се меся, ще сътрудничим

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Дома на Европа в София от 11-ти юни 2021 г.

Илиана Беновска: Здравейте, Ваше Превъзходителство, ако мога така да Ви нарека, г-жо европейски главен прокурор! Фокусът в момента е вперен във Вас от страна на всички политици, и опозиционни, и управляващи, и бивши управляващи. Също така във Вас са вперили поглед и санкционираните по закона „Магнитски“ от страна на Министерството на финансите на САЩ. Също така във Вас са вперили погледи и мнозина така наречени олигарси, които главният прокурор или е задържал, или им е предявил обвинение, или са вече в съда. Въпросът ми е Вие, като главен европейски прокурор каква сила на юрисдикцията, в областта на прокуратурата говоря разбира се, може да проявите, за да отговорите на техни въпроси? Прави се проверка на правителството на Бойко Борисов и валят обвинения от опозицията, но всичко това не е стигнало до съд. Предявяват се обвинения към олигарси, но част от тях не са стигнали до съд. Ще се меси ли главният европейски прокурор в работата на българската прокуратура по някакъв начин, било то логистичен, било то с указания, било то с подпомагане на разследванията?

Лаура Кьовеши: Благодаря за Вашия въпрос! Юрисдикцията на Европейската прокуратура е съвсем ясна, ние можем да разследваме измами с европейски средства, ако щетите са над 10 милиона евро. Можем да разследваме измами с ДДС, ако щетите са над 10 милиона евро и ако престъпленията са извършени на територия на 2 или повече държави членки, ако има организирана престъпна  група. Също така разследваме пране на пари, корупция, организирана престъпност, в случай, че тези дела са свързани с престъпленията, които обясних преди. Това е нашата юрисдикция и в отговор на първия Ви въпрос – нашата власт е да разследваме и да изправяме пред националните съдилища за тези престъпления.

    По отношение на втория Ви въпрос дали ще се намесваме в националната ви прокуратура, въз основа на регламента ние имаме задължение да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Имаме задължителна юрисдикция за всички тези престъпления, които са извършени след 2017 г. Така че отговорът е, че няма да се намесваме, а ще сътрудничим въз основа на нормативната уредба и нашите нормативни задължения и част от тези задължения са да консултираме и да бъдем в постоянен контакт с националните прокурори.

Pin It on Pinterest