КЗП и Нова телевизия на проверка за качеството на алкохола в заведенията

В лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки се проверява дали алкохолът, който пием, е фалшив или не. И разреждат ли се уискито, водката и виното, които ни сервират в заведенията.

Репортаж в рубриката „На твоя страна” показва съвместна проверка на Комисията за защита на потребителите и Нова телевизия за качеството на алкохола в заведенията.

С контролните органи взимаме проби от уиски, водка и джин. Първо – от разпечатана бутилка, то която сервират на клиентите. А след това – и от запечатана от същата партида, за да сравним има ли разлика в показателите. Взетите проби се тестват в лаборатория. С тестове се измерва алкохолният градус в напитките.

„Преди известно време в близост до заведение открихме бидони с голямо количество разливен алкохол”, припомня Истатко Томов от КЗП. За да се избегне подобна заблуда, съветът на експертите е потребителите да поръчват алкохола на бара и да погледнат бутилката, от която се налива.

Винаги трябва да се обръща внимание на бандерола, който трябва така да е поставен така, че при отваряне на бутилката, той да се разкъса и да бъде унищожен. Върху етикета на всяка алкохолна напитка трябва да има информация за производител, вносител, представител и контакти. Дозаторът в България вече не е критерий за качество и произход на алкохолните продукти, информират още специалистите.

Потребителите да поръчват и купуват алкохол само от лицензирани производители и заведения, на които имат доверие.  

Източник: Нова телевизия  

Pin It on Pinterest