България

Костадин Ангелов се срещна с представители на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение

Председателят на Комисията по здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се срещна на 18 септември 2023 г. с представители на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение /НСОМБАЛ/ в България.

В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани със статута и финансирането на областните лечебни заведения, както и кадровото им обезпечение.

Председателят на Управителния съвет на НСОМБАЛ д-р Васислав Петров изрази притеснение от невъзможността да бъдат увеличени основните трудови възнаграждения на заетите в сферата на здравеопазването и не се достигат праговете, разписани в Националния рамков договор. До момента областните болници не са получили допълнителните средства по гласуваната методика от народните представители в Закона за лечебните заведения, стана ясно по време на дискусията.

Председателят на Комисията по здравеопазване проф. д-р Костадин Ангелов увери представителите на сдружението, че до края на годината са осигурени 20 млн. лева за областните болници, които са гласувани в бюджета. Той пое ангажимент да проведе разговор с министъра на финансите Асен Василев, за да се ускори процесът на финансиране на областните лечебни заведения.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest