България

Комисията по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и Еврозоната и Комисията по околната среда и водите се срещнаха с еврокомисаря Синкявичюс

Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и Комисията по околната среда и водите се срещнаха на 14 септември 2023 г. с европейския комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.  

На разговора беше обсъден напредъкът на държавите членки относно зеления преход, използването на потенциала на кръговата икономика и съвместното справяне с предизвикателствата, свързани с опазването на околната среда и водите. 

Сред основните теми на срещата бяха и съхраняването на горите и почвите и опазването на биоразнообразието. Бяха обсъдени и българските политики и приоритети, както и актуалните предизвикателства, пред които страната ни е изправена. 

Председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Кирил Петков изрази дълбоката ангажираност на българското правителство с европейските приоритети, свързани с опазването на околната среда, и препотвърди личната си съпричастност към тези въпроси. В допълнение заместник-председателят на комисията Деница Симеонова отправи въпрос към комисар Синкявичюс за наличните европейски механизми и възможности за компенсация на щетите от наводненията в източна България и за визията на Европейската комисия за подпомагане на държавите членки да инвестират достатъчно и навременно в превенция от бедствия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest