България

Кирил Петков участва в срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните членки на ЕС

Председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Кирил Петков участва в срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на националните парламенти на страните членки на ЕС (КОСАК) на 17 и 18 септември 2023 г. в Мадрид, Испания.

Събитието е част от парламентарното измерение на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Основните теми на форума, в който участва и заместник-председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Деница Симеонова, бяха приоритетите на Испанското председателство, ситуацията в Украйна и реиндустриализацията на ЕС.

Изказването на председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Кирил Петков беше в рамките на дискусията по приоритетите на Испанското председателство. Той изрази благодарност за усилията на Испания и нейната активна подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген по време на нейното председателство. Прекратяването на специалния мониторинг над България и Румъния от страна на Европейската комисия е много важно решение, България продължава да води конструктивен диалог с Австрия и Нидерландия с цел укрепване на взаимното доверие и преодоляване на техния скептицизъм, подчерта Кирил Петков. Вече има конкретни резултати от сътрудничеството между България и Австрия за спиране на нелегалната миграция, уточни председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

“Бъдещето на Украйна в Европейския съюз” беше темата на изказването на заместник-председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Деница Симеонова. Тя подчерта, че сегашната геополитическа ситуация е показателна за необходимостта от дебат за разширяването на ЕС. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани и източните ни съседи – Украйна, Молдова и Грузия, е от съществена важност за стабилността в Европа, заяви Деница Симеонова. Тя призова представителите на държавите членки на ЕС да подкрепят България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство, с което биха укрепили единството на Съюза.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest