Кампанията „Бъди войник“ в Самоков премина с акцент Сухопътните войски и Специалните сили

Да служиш в Сухопътните войски може да се нарече кауза, чест, дълг, достойнство. Това каза полковник Васил Енчев, заместник-командир на Щаба на Сухопътните войски пред журналисти в Самоков, където се провежда кампанията „Бъди войник“ днес, 12 октомври. По думите му – много от посетителите на мероприятията се интересуват от вакантните места за военнослужещи и от това – какво предлага службата във въоръжените сили. Наред с популяризирането на професията и привличането на нови качествени хора в нея, кампанията „Бъди войник“ поставя Българската армия с нейните основни мисии и задачи във фокуса на обществото и допринася за родолюбивото възпитание на младите хора, припомни полковник Енчев.

„В армията младите хора ще намерят приятели, които споделят сходни виждания. Ще участват в много обучения и подготовки така, че да бъдат на ниво и да имат знанията за изпълнението на задачите, които им се възлагат. По този начин те ще се изградят като действително полезни за българското общество, доколкото армията е един от стожерите на държавността и винаги е в готовност да изпълнява своите професионални задължения“, каза още полковник Васил Енчев.

Основният показ на техника и въоръжение днес в Самоков е дело на военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград и от Съвместното командване на специалните операции в Пловдив. Полковник Митко Балтов, командир на Бригадно командване – Благоевград, също заяви пред журналисти, че професията на военнослужещия не е лека и изисква голяма отговорност, много труд, често пъти и лишения. „Въпреки това има много семейства, в които съществува приемственост, и в които младите поколения продължават традицията на родителите си да бъдат военнослужещи“, каза още той.

26 новоназначени военнослужещи има в Бригадното командване в резултат от последния конкурс за Сухопътните войски, проведен преди месец, и в момента продължава обучението им в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, посочи още той.

Самоков е осмият град от кампанията „Бъди войник“ и с днешното събитие тя вече се е провела в половината от 17-те града, предвидени по план. Много ученици от средните училища в общината, както и много жители от региона посетиха информационните щандове на въоръжените сили. Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев също разгледа показа на техника и въоръжение и поздрави военнослужещите, които реализират мероприятието в града. За първи път в Самоков на живо военнослужещи от СКСО демонстрираха част от уменията си в бойната стрелба, действия по неутрализиране на терористи и други похвати. На кампанията в Самоков присъства и командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Традиционно събитието завърши с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Pin It on Pinterest