Изявление на МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

На този ден – Денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще, категорично осъждаме продължаващите атаки срещу правата на човека и свободата на медиите в Беларус.

Със загриженост наблюдаваме продължаващата кампания на насилие, принуда и сплашване от страна на беларуските власти срещу своя собствен народ.


В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани обвинения в изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести. Най-малко осем активисти бяха убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност, като най-скорошният случай бе този на Роман Бондаренко. За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия.
Списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава, като досега той е попълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество се намират в затворите или насилствено са принудени да напуснат страната, само защото не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи.


Станахме, също така, свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии. Редица беларуски журналисти бяха подложени на произволни задържания, административни арести, а десетки медийни сайтове бяха блокирани или лишени от своя медиен статут. Репресиите срещу независимите медии в Беларус кулминираха в масовото завеждане на юридически необосновани наказателни дела.


Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани. Призоваваме Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ.

Pin It on Pinterest