Изявление на Коалицията за свобода на медиите относно ситуацията в Уганда

Долуподписаните членове на Коалицията за свобода на медиите изразяват загрижеността си относно ситуацията с журналистите и свободата на медиите в навечерието на изборите в Уганда на 14 януари 2021 г.

Хората се нуждаят от свободни, независими и безпристрастни медии, които да предоставят точна и надеждна информация и информиран анализ, ако правителствата трябва да бъдат държани отговорни.

Загрижени сме от съобщения за нападения и тормоз над журналисти, включително тези, които отразяват предизборните кампании в страната. Присъединяваме се към международната общност, за да изразим сериозна загриженост относно въздействието на тези атаки върху развитието и поддържането на здраво гражданско пространство в навечерието на изборите.

Отбелязваме, че е важно журналистите да получат акредитация, за да отразяват изборите. Ние насърчаваме правителството на Уганда да поддържа правото на свобода на изразяване и мнение в Уганда и да осигури оживено медийно пространство.

Призоваваме властите на Уганда да разследват всякакви атаки срещу медиите и да подведат под отговорност виновните и да гарантират, че журналистите получават необходимите защити, акредитация и достъп, необходими за извършване на работата им.

Австралия, Австрия, България, Канада, Коста Рика, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Латвия, Люксембург, Холандия, Словения, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените американски щати.

Pin It on Pinterest