Изложба в МВнР разказва за 90 години приятелство между България и Аржентина

За 90 години приятелство между България и Аржентина разказва изложба в Министерството на външните работи, открита днес от заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова и посланика на Аржентина Алфредо Нестор Атанасоф.

Събитието е част от поредица инициативи, с които България и Аржентина отбелязват 90 години от установяване на дипломатическите си отношения.

„Република Аржентина е  първата страна в Латинска Америка, с която България установява дипломатически отношения. Отдаваме приоритетно значение на политическите, икономическите и културни връзки между нашите две страни“, каза заместник-министър Динкова в словото си при откриването на изложбата. 

Българо-аржентинските връзки имат не само богата история, но и голям потенциал, включително благодарение на историческата българска общност в Аржентина. „Страната ни е разпознаваема в Аржентина благодарение на многобройната българска общност, която е живата връзка между нашите две държави и представлява естествен мост за задълбочаване на приятелството между нашите два народа“, заяви Зарица Динкова. Тя изрази убеденост, че по-нататъшното развитие на традиционно приятелските отношения между България и Аржентина е споделена цел и на двете държави.

Експозицията е своеобразен разказ, който проследява исторически процеси и свързани с тях събития от пристигането на хиляди българи в  Аржентина в края на XIX и началото на XX век. Могат да се видят дипломатическите документи, основополагащи отношенията, както и снимки на личности от всяка една от двете страни и тяхната дейност. Отделено е специално място на националните герои на двете страни – освободителят генерал Хосе де Сан Мартин и борецът за свобода Васил Левски. Темата за Антарктида, разкриваща силните приятелски връзки между България и Аржентина, също има своето място в паната.

Експозицията, която ще остане в МВнР до края на август, е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи,  дирекция „Америка“ в МВнР  и посолството на Република Аржентина в София.

Pin It on Pinterest