България

Изложба, посветена на изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, беше открита в НС

Изложба, посветена на изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, беше открита в Народното събрание. Експозицията съдържа 23 документални пана, които проследяват етапите на строителство, вярата, любовта и съпричастността на хората. Храмът се намира в столичния квартал „Люлин“ и ще бъде най-големият в страната от 1989 г. насам. Събитието беше организирано по инициатива на Сдружение „За национален и духовен възход – Свети Патриарх Евтимий Търновски“. 

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Венко Сабрутев съобщи, че на свое заседание Министерският съвет е отпуснал сумата от триста хиляди лева като целеви средства за довършването на храма. Той отбеляза, че държавата трябва да се включва в повече подобни богоугодни инициативи.

Най-ценното в храма „Св. Патриарх Евтимий“ е, че строителството му изгради общност от сплотени сърцати хора, които допринасят за това другите да живеят и да се чувстват по-добре, подчерта кметът на столичния район „Люлин“ Георги Николов. Той изрази надежда, че храмът ще бъде завършен в най-кратки срокове. 

При откриването на изложбата беше отслужен водосвет. След това известният музикант и композитор Хайгашод Агасян изпълни песента „Молитва“.

Проектът е дело на екип от 13 архитекти, а основният камък беше тържествено положен в началото на 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Храмът се помещава на разгърната площ от 1836 кв.м. и се  състои от три етажа. Височината на камбанарията му надвишава 29 метра, а на кубето 26. В основите са положени три камъка – от Паметника на свободата на връх Шипка, от духовната столица на православието Атон и от старопрестолната столица на България – Търновград.

На събитието присъстваха народни представители, духовници, миряни и журналисти. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest