България

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити при спасителна операция

Координацията между екипите на пожарникари, планински спасители, служители от ОДМВР Сливен и ЦСМП е осъществена от оператори на телефон 112

Сигналът за инцидента бил подаден в 19,49 ч. вчера на телефон 112. Туристите заявили, че не знаят точното си местонахождение в Котленския балкан и разполагат с един мобилен телефон, чийто оставащ заряд на батерията е нисък. Операторът незабавно осъществил координация между Планинска спасителна служба, местната пожарна служба, ЦСМП Сливен, ОДМВР Сливен и дежурни в община Котел и Областна администрация Сливен.
Благодарение на внедрената в „Национална система 112“ разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization – AML) на територията на Република България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00,30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Припомняме, че услугата AML бе внедрена в „Национална система 112“ в началото на месец февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се  и  го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest