Ивайло Крачунов: Хора с повдигнати тежки обвинения се опитват да саботират кандидатурата на Гешев

Ивайло Крачунов, БЛИЦ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, заяви позиции по следните теми:

Ролята в политиката на Иван Костов и неговите политически „аватари“.

    „Забравих си препаската, колеги, имате ли вратовръзка, щях да ти завържа очите и да те попитам – като ти се затворят очите какво виждаш, как е политическата картина?“, попита водещата Илиана Беновска своя гост в началото на разговора им. Той отговори: „Политическата картина не е много радостна за хората, но отгоре политиците се забавляват!“. „Кои – Борисов?“, продължи водещата. Гостът й отговори, че няма предвид точно него, но има определени хора от задкулисието на политиката, от партията на Иван Костов, за които това се отнася. „Те живи ли са?“, попита водещата Илиана Беновска. Крачунов отговори: „Все още се опитват да са живи и да плетат интриги! Те са хората, които се забавляват в България и търсят различни видове провокации, но така или иначе хора, които имат 1% обществена подкрепа са обречени на маргинализация, така че нека да продължават да си играят!“.

   „Иван Костов скоро се оплака, аз не знам дали точно ще го цитирам, че понеже бил взел назаем 600 или 700 хиляди, не знам колко бяха, и ги бил вложил някъде, те го разследвали, НАП и не знам кой още!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че контролните органи са открили 400 000 лева несъответствие между декларираните  доходи на Костов и тези, които е направил като разходи, което е огромна сума. „Но явно за неговите мащаби това са дребни пари!“, добави той. „Точно затова ти казвам, но той също каза, че бил репресиран заради бъдещите избори!“, продължи водещата. Крачунов каза, че явно Костов има доста иронично чувство за хумор към българските граждани. Според него на изборите е станало ясно, че Костов е несъстоятелен политик и затова сега пуска свои „аватари“ да се състезават от негово име с различни проекти.

Може ли някой политик да му затвори очите или запуши устата?

   „Патарински колко добър колаж намери – две затворени очи и една запушена уста – това ли е картината в момента медии – политици? Къде си затваряме очите? Кой политик ти затваря очите?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори категорично: „Никой политик на мен не може да ми затвори очите! Аз съм 20 години в журналистиката, така че специално на мен няма човек, който да може да ми затвори очите!“. „Нямаш ли си господари, които пък да ти запушат устата?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че няма такива.

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и протестите срещу нея.

    „Виж какво се получава сега – протести анти кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Едните са от така наречените десни издънки от бившите партньори на Борисов от Реформаторския блок, даже не бих си направила труда да ги изброя кои са, а другите кой ги поведе за Гешев?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори, че тези, които са против Иван Гешев, са инспирирани от Цветан Василев, от задкулисното движение „БОЕЦ“, което е на пряко подчинение на Цветан Василев, а това е една малобройна група от хора. „Е, тогава кажи и Иво Прокопиев, който е абсолютно свързан с поведението против Гешев!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й продължи: „Има една група от хора, които в момента имат повдигнати тежки обвинения, разбира се Иван Гешев им пречи, те в него виждат голяма заплаха и се опитват по всякакъв начин да саботират неговата кандидатура, обаче тя е безспорна. Той е издигнат от цялата магистратска общност, зад него са застанали всички органи на държавата и аз не мисля, че той ще има някакъв проблем да стане главен прокурор на България!“.

   „А трябваше ли чак толкова много шум, аз не съм виждала, днес слушах и Боян Магдалинчев, наистина беше прав, като каза, че досега не е виждал при избора на главен прокурор, и аз не си спомням, и ти сигурно, такава масова подкрепа и толкова енергична. Защо е така?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори, че всички сме станали свидетели на злонамерените атаки срещу Гешев, което е довело до обединяване на магистратската общност, която недвусмислено е показала, че това е техният кандидат, в него имат доверие и се надяват то да бъде оправдано в неговия мандат от 7 години.

    „А как ще се спре, като говорим за съдебната система, нещо, което наистина ескалира, знаеш, че Лозан Панов, председателят на ВКС, просто вече не е аматьор, той е „актьор“ с голям опит на политическите речи, изречени в съдебни институции или по други поводи, но в момента пред Съдебната палата се подвизават и двама нови герои – председателят на Районния съд в София, който се оказа, че иска да напусне без да си е приключил делата и един бивш следовател!“, коментира водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов обясни: „Да, Бойко Атанасов, който още отпреди 10-15 години се кандидатира на олимпийския принцип за всяка изборна длъжност. Той обикновено събира между 0 и 1 гласа! Той винаги се кандидатира за всяка една свободна длъжност, която е в прокуратурата, в правораздавателната система, но ми напомня за Йоло Денев, с когото заедно виждаме техните лица на различни видове протести. Просто се състазава на олимпийския принцип, той не е известен с дело, което да е решил, някой да е вкарал в затвора престъпник или бандит, да е повдигнал обвинение!“. „Ами той е следовател, какво!“, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че следователите също имат право да повдигат обвинения. Но явно за Атанасов е по-приятна ролята на медиен герой в медиите на кръга „Капитал“.

   „Каква е тази страст на прилежащите към определени политически, а може би и други с определена ориентация среди да се прехвърлят в разкрачено положение с единия крак в съдебната система, а с другия крак в политиката?“, попита Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори: „Явно обичат да правят различни пируети, съблазнява ги политиката с лостовете за действие, които дава и ги изкушава. Те явно се чувстват наудобно на по-малка сцена и искат да излязат на по-голяма сцена пред повече хора да бъдат под прожекторите. Вероятно се ласкаята от медийното внимание и го търсят сами!“.

   „Добре, но докъде ще се стигне, ще бъде ли избран Иван Гешев, според теб?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори, че според него Гешев ще бъде избран. Неговата кандидатура е убедителна в страната, а и партньорските служби също дават добра оценка. Гешев всеки ден е на терен, не се притеснява да влиза в различни видове битки. Освен това Гешев е в системата повече от 20 години, стигнал е от редови прокурор до заместник-главен прокурор. Тоест Гешев има една последователна кариера пред очите на българското общество.

Местните избори в София.

    „Вкарвам те в една друга кратка тема, макар да не е започнала още да се развива официално, но е започнала неофициално – изборите и особено изборите в София. Фандъкова – Манолова, Ангел Джамбазки и Волен Сидеров?“, постави водещата темата за местните избори. Ивайло Крачунов заяви, че се очертават доста инетресни избори, а позицията на кмет на София е стратегическа. „Кой ще бие, Фандъкова или Манолова ще вземе победната „ябълка на властта“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това ще се реши от българските граждани. „И ти ми отговаряш като Йорданка Фандъкова! Българските граждани трябва да кажат, когато някой анализира и им предложи решения!“, подчерта водещата. Събеседникът й отговори, че има още време до началото на кампанията, в нея кандидатите трябва да обяснят своите програми и от това колко са убедителни ще стане ясно кой ще спечели.

   „Манолова изразителен кандидат ли е за БСП?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов отговори, че кандидатурата на Манолова ще озвучи кампанията на БСП. Според него това е една силна лява кандидатура, колкото и Манолова да се опитва да търси подкрепа отдясно. Тя е израсла в социалистическата партия. „Това е една публична личност и ще има сериозна битка за кметското място в София, която с влизането на Джамбазки, с евентуалното влизане на Волен Сидеров ще направи така, че изборите ще заприличат на едно голямо футболно дерби!“, обобщи Крачунов. „А Йорданка Фандъкова?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че Фандъкова стои стабилно със своите 4 мандата като кмет на София, прави доста неща за града, развива инфраструктурата по модерен начин благодарение на това София е заприличала на една модерна европейска столица.

   „Ангел Джамбазки, дали той няма да повтори номера на Станишев – застава начело на листата и после отива в Брюксел – Ангел ще застане начело на общинските съветници и за кмет, за да извлече народа и после ще се върне в Брюксел?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че според него Джамбазки няма сериозни шансове да спечели изборите в София, вероятно няма да отиде и на балотаж, а чрез своето участие целта е да вкара колкото се може повече общински съветници от квотата на ВМРО. „Финално изречение за Волен Сидеров – „тримата братя и златната ябълка“ ли представлява той?“, попита Беновска. Събеседникът й отговори: „Ще бъде много интересно, защото по този начин той поема отговорност от името на Атака и застава с името и лицето си!“, с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2”

Pin It on Pinterest