Иван Минчев: Не работя със Здравната каса, при тях писането е повече от работенето

Д-р Иван Минчев, стоматолог-имплантолог, клиника МиДент, ГЕРБ, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Концепцията на правенето на зъби.

    „Да се ръкуваме тук върху мината, много красиви обувки имате, такива красиви зъби ли правите?“, попита своя гост водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори: „Надявам се да са по-красиви. Най-вече са разнообразни. Стараем се винаги да намерим индивидуалността на пациента, на кандидата за нови зъби, духа, който носи, мъж ли е, жена ли е. С една усмивка могат да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбите да добавим акцента на агресивност във формата на едно лице!“.

Какви зъби имат премиерът Борисов и президентът Радев?

    „Бойко Борисов какви зъби има?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори, че зъбите на министър-председателя за изтрити. „На какъв човек зъби, както фризьорите казват, че могат да познаят характера на човека по косата? Зъби на какъв човек има Бойко Борисов, на агресивен, на добър, на лош?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Но човек, който много е работил!“. Той продължи, че дори една загуба с 1 или 2 милиметра се отразява много, но не би искал да коментира повече, защото професионално правило е да не коментират.

   „На какво се отразява, на усмивката, на физиономията?“, попита водещата. Иван Минчев отговори, че има определени антропометрични данни, които се променят, например спада долната трета на лицето, брадичката изпъква, изглеждаш по-волеви. „В американските филми главният герой обикновено има брадичка като „бразилско дупе“ изпъкнала, не знам защо!“, добави той.

    „А президентът Радев има ли зъби на главнокомандващ?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори, че не иска да коментира.

Здравната каса.

    „Имат ви вас за големи „кожодери“, защо НЗОК не поема почти нищо? Къде се намираме ние, в някаква държава, в която всички трябва да сме без зъби ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори: „Използвам вашата трибуна, за да благодаря на българските пациенти, които поемат почти 100% грижата за зъбите си от своя джоб!“. „Защо Здравната каса иска да ни обрече всички да сме без зъби, включително и децата?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че не е запознат добре с политиките на НЗОК и не работи с нея, защото писането е много повече от работенето. Той продължи: „Те „откриха“ електронното приемане, не докрай разбира се, на информацията преди две години, преди това се ходеше с дискета. Знаете ли какво е това дискета? Винаги се правят някакви глоби, нещо се връща, нещо се доказва. Това е, съжалявам да го кажа, но аз го наричам „войната за петте лева“. Всяка година нашият казионен зъболекарски съюз обявява, че е извоювал нови 5 лева от НЗОК. Добре, при положение, че когато отиваш да си купиш каквото и да е и кажеш, че е за дентални цели, цената му автоматично е тройна. Някой така е решил, аз се радвам, че вече има наше производство на някои малки, но необходими неща!“.

   Иван Минчев беше категоричен, че трябва да има частни здравноосигурителни фондове и хората да бъдат изключително грижливи към зъбите си, а не да казват – „то малкия има два кариеса, ама голяма работа, нали ще ги сменя“. Всъщност обаче разрушените млечни зъби могат да променят бъдещата захапка на порасналото дете. „Аз смятам, че ние сме в дълг на обществото да обясняваме на всяко ново поколение старите приказки – мийте си зъбите, това дори помага за задържане на коронавирус инфекцията, пастата до 4 часа държи устата много по-чиста и дори да сте имали, той е силно намален, вирусно число!“, категоричен бе стоматологът.

Предпазните мерки срещу коронавирус.

   Иван Минчев обясни, че в МиДент от дълги години работят със защитни средства, всеки има предпазни очила и ръкавици. След това обаче се е минало през три фази, екипът е бил облечен цялостно. „Във фаза 1 ние се защитаваме от обикновените пръски, спрей и фини, смляни зъбни частици, които се носят във въздуха. Защо? Когато докторът влезе с турбината, оборотите са 300 000, налягането на въздуха е 2,5 атмосфери. Като духнете с 2,5 атмосфери в устата на пациента, каквото и да има като микрочастици, то излиза навън. Образува се един облак и двете глави, които го лекуват, са вътре!“, обясни Минчев.

   „На вас дадоха ли ви специални указания и специални предпазни облекла?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори, че денталната общност сама си е изтеглила указания, това е станало веднага след кризата в Италия, тяхната дентална камара е излязла с указания какво да се прави. Включително е имало и указания да се премахне от чакалнята текстила и списанията. Той продължи: „Браво на колегите, преведоха ги от италиански, ние имаме група във фейсбук, размножихме ги сред колегите, аз в събота и неделя ги адаптирах към клиниката и ако в петък имахме обявена карантина, в понеделник имахме мерки на нашата клиника. Дадох го на всеки, който искаше да го получи по този вече обработен начин. Така че всички ние по някакъв начин реагирахме. Направихме максимума, който е възможен в нашите условия. Никога не сме очаквали някой да ни даде нещо безплатно, но щяхме да бъдем щастливи някой да каже – отваряме държавния резерв, може да си купите маски за такива пари. Имах две седмици, в които потъвах в ужас, търсех маски навсякъде!“.

   „Но Борисов нали внасяше маски, произвеждахме!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори, че това е станало малко по-късно и добави: „Ние започваме карантина и след два дена искаме вече най-висок клас защита!“.

   „Какво е най-важното, което трябва да знаят в момента, в период на коронавирус, хората, когато ходят на зъболекар?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори: „Не е опасно, ние пазим себе си и по този начин пазим и пациентите!“.

Хобитата му.

    „Всеки човек в своята професия, който успява, това е моя философия, той има и друг вид интереси. Например аз се запознах с Вас на един мотофестивал, на една церемония по откриване на мотосезона. Не знаех, че сте толкова известен и добър имплантолог и стоматолог, малко даже ме учуди. После разбрах, че вие сте водолаз и се занимавате с ветроходство. Снощи в предварителния разговор казахте, че се състезавате по стрелба, добре ли стреляте?“, попита водещата Илиана Беновска. Иван Минчев отговори, че има десетина златни медала и толкова сребърни.

   „Как във вашата професия съчетавате всички тези разностранни интереси, какво Ви помага?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че за първи път е влязъл в стрелбище през деветдесетте години. Той продължи, че в обществото на стрелците има много ай ти специалисти, както и бивши военни и най-различни други хора. Те споделят с него, че стрелбата ги учи да си разпределят действията.

Подаръците.

    Водещата подари на своя гост клубната тениска, както и книгата с интервюто й с Ахмед Доган с думите, че може да му помогне в работата, колкото и абстрактно да звучи това. „Все пак нали е завършил философия!“, отвърна гостът й. Беновска връчи на Минчев и здрава българска червена ябълка. Той й подари книгата на Уди Алън „Ако импресионистите бяха зъболекари“ с посвещението „Ако зъболекарите не бяха импресионисти, а Беновска не питаше, светът би бил А: В: С: D:“

    Илиана Беновска попита своя гост каква ще бъде общата им инициатива. Иван Минчев отговори: „Как се прави тази инициатива, думите чест, достойнство и морал да започнат да се употребяват отново в нашето общество!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest