Иван Кондов: Гласуването в чужбина няма да забави обявяването на резултатите от изборите

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Активността на сънародниците ни в чужбина.

     „Защо имаше опашки пред секциите в чужбина?“, попита водещата Беновска. Иван Кондов отговори, че интересът към изборите в чужбина е безпрецедентен. МВнР е открило със 100 секции повече в чужбина в сравнение с миналите избори, общо 465 секции. Въпреки това са се образували опашки, защото интересът е бил безпрецедентен.

    „Какви изводи ще си направи МВнР?“, попита Беновска. Събеседникът й отговори, че сме имали проблем с това, че Великобритания вече е извън ЕС и е имало ограничение до 35 секции, а там общността ни е доста активна. Той продължи, че МВнР може да отвори секции автоматично само в дипломатическите и консулски представителства. Където нашите сънародници подадат над 60 заявления, тогава се подава сигнал до ЦИК и се открива секция, така че МВнР е зависима от активността на сънародниците ни в чужбина.

Обвиненията на наши сънародници в чужбина, че са били възпрепятствани да участват като доброволци.

    Иван Кондов категорично заяви, че това не е вярно. Той продължи, че от 2500 представители в избирателните комисии, само по един представител има на министъра на външните работи, всички останали са представители на местните общности. Общо  около 1700 са местата за представители в чужбина.

Лесно ли сме получили разрешение за изборите в чужбина?

     Иван Кондов обясни, че навсякъде, където сме поискали разрешение, сме го получили. Справили сме се с много трудни ситуации, като във Франция, където са били отложени техните избори, но на нашите сънародници е било разрешено да гласуват и да се придвиждат след вечерния час.

Ще стигнат ли бюлетините.

    Иван Кондов заяви, че са били предвидени повече бюлетини от предишните избори и това е било добро решение. Изненада е имало от високата активност в две секции в Австрия, но там проблемът е решен.

Придвижването на изборните книжа.

    Иван Кондов обясни, че книжата се транспортират с дипломатическа поща. Организирани са маршрути. Всичко е подготвено и няма да има никакви проблеми.

Ще забавят ли изборите в чужбина обявяването на резултатите?

     Иван Кондов заяви, че гласуването в чужбина едва ли ще доведе до забавяне на резултатите. Той продължи: „В чужбина няма машинно гласуване и преференции, така че там броенето става по-лесно. Протоколите веднага се сканират и се изпращат в ЦИК. Така че ако има забавяне, то няма да се дължи на изборите в чужбина!“с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 4-ти април 2021 г. 

Pin It on Pinterest